spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Sporna flaširana voda ipak nije povučena sa tržišta BiH

- Oglasi -

Dok čekamo da Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine objavi u flaširanoj vodi kojih proizvođača su pronađene bakterije kojih nije smjelo biti, došli smo do novih saznanja o ovom slučaju, piše danas Klix.ba.

U spomenutom zavodu je na djelu zavjet šutnje već dvija tjedna od objave da su bakterije bile prisutne, jer nitko iz ove institucije nije odgovorio na ključna pitanja. Među njima nije samo pitanje u flaširanim vodama kojih proizvođača su pronađene bakterije, već i to jesu li su u zdravstvenom riziku oni koji su pili tu vodu.

Nadležni uvjeravaju da je sporna voda povučena sa tržišta, ali, prema saznanjima Klixa, to se nije dogodilo. Da bi neki proizvod bio povučen, to mora uraditi Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u koordinaciji s nadležnom inspekcijom. Kako saznaju, ni agencija, ni inspekcija nisu bile uključene u to. Kada je potrebno uraditi opoziv nekog proizvoda sa tržišta, onda to mora biti u skladu sa Zakonom o hrani Bosne i Hercegovine te javno objavljeno, ali to nije urađeno.

Na internetskoj stranici Agencije za sigurnost hrane, na kojoj se objavljuju informacije o povučenim proizvodima, nije objavljeno da su povučene i flaširane vode.

Sumnja se i u to da monitoring 70 uzoraka flaširane vode nije odgovarajuće te da su za uzorci uzimani iz flaširanih voda koje se prodaju na području Istočnog Sarajeva i Brčko distrikta.

Prema saznanjima Klix.ba, vode u kojima su, između ostalih, pronađene Escherichia coli , pseudomonasa i fekalne streptokoke nisu toliko zastupljene na tržištu i za njima ne postoji velika potražnja. No, to ne umanjuje značaj ovog problema.

Tvrdi se da vrlo mali broj, uski krug uposlenika Zavoda za javno zdravstvo FBiH zna koje su flaširane vode sporne. Podsjećamo, entitetski zavoda je uradio analizu 70 uzoraka flaširane vode.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE