spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Što će sve utjecati na naše financije 2023. godine?

- Oglasi -

S početkom nove godine burze izgledaju dobro, ali ne treba se previše opustiti. Ako nas je prošla godina ičemu naučila, to je da očekujemo neočekivano.

Što je na radaru ove nove 2023. godine? CNN donosi nekoliko faktora koji će utjecati na financijska tržišta u ovoj godini.

Inflacija i recesija – Inflacija je i 2022. bila jedna od najvećih priča – cijene diljem svijeta otišle su u nebo, a centralne banke kolektivno su povisile kamate više od 300 puta. Ova povišenja trebala su ohladiti gospodarstva i umanjiti poraste cijena, no sada se analitičari i ekonomisti boje da bi zbog njih mogla uslijediti recesija. Pitanje ostaje, koliko će ozbiljna biti situacija?
Kina – Kineska politika nulte stope covida prouzročila je zatvaranja ogromnih dijelova zemlje na duge periode tijekom prošle tri godine. Rezultat? Tvrtke u krizi, frustrirani građani i poremećaji u globalnoj trgovini. Sada Peking drastično mijenja smjer, a očekivanja za drugo najveće gospodarstvo na svijetu ponovno su u porastu. Ipak, proces ponovnog otvaranja vjerojatno će biti kaotičan, kažu ekonomisti, koji očekuju da kinesko gospodarstvo čeka nestabilna godina.

Rusija i Ukrajina – Krajem prošle veljače Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu i tako započela rat koji se oduljio i prouzročio rekordni rast cijena hrane i energenata. Energetska kriza trese Europu. Čelnik Međunarodne energetske agencije Fatih Birol i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen upozoravaju da bi se Europa u 2023. mogla suočiti s nestašicom od čak 27 milijardi kubičnih metara prirodnog plina, što je ekvivalent otprilike 7 posto godišnje potrošnje tog energenta u Europi. Rusija, koja je 2022. u Europsku uniju izvezla 60 milijardi kubičnih metara plina, mogla bi potpuno zaustaviti izvoz, ali i srezati proizvodnju nafte kao odgovor na ograničenje cijene koje su odredile zemlje Zapada.

Kriptovalute – Prošla godina bila je vrlo loša za kriptovalute. Vrijednost Bitcoina pala je za više od 64 posto 2022., a svijet kriptovaluta doživio je i šok nevjerojatnim padom FTX-a i optužnicom podignutom protiv njegovog osnivača Sama Bankmana-Frieda, kojeg se tereti za, među ostalim, prevaru i urotu.

Elon Musk može dodati još jedan rekord na popis svojih “uspjeha”: osnivač, izvršni direktor, najbogatiji čovjek na svijetu i sada… prvi čovjek koji je izgubio 200 milijardi dolara vlastitog bogatstva, piše u izvješću Bloomberga. Ipak, ne treba još početi plakati nad njegovom sudbinom. Izvršni direktor Tesle, SpaceX-a i Twittera sada vrijedi “tek” 137 milijardi dolara, kaže Bloombergov indeks, što ga čini drugim najbogatijim čovjekom na svijetu. U studenom 2021., Musk je bio težak 340 milijardi dolara. Ovakav pad ponajviše se može pripisati činjenici da je većina Muskovog bogatstva u Tesli, čije su dionice prošle godine pale za 65 posto. Potražnja za automobilima marke Tesla pala je budući da je 2022. drastično porasla konkurencija na tržištu električnih automobila od strane poznatih proizvođača. Kompanija nije ispunila svoje ciljeve rasta, a i smanjili su proizvodnju u Kini. Musku, a ni dionicama Tesle, nije pomogla ni Muskova kupnja Twittera za 44 milijarde dolara. Musk je većinski vlasnik dionica Tesle, a prodao je dionice u vrijednosti od 23 milijarde dolara od travnja prošle godine, kada je njegov interes za kupnju Twittera postao javan.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.ba/vijesti/sto-ce-sve-utjecati-na-nase-financije-2023-godine-1647296 – www.vecernji.ba

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.