spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
33.3 ° C
33.3 °
33.3 °
39 %
2.4kmh
1 %
Uto
34 °
Sri
35 °
Čet
31 °
Pet
33 °
Sub
28 °
spot_imgspot_img

Tko ne treba piti kavu?

- Oglasi -
- Oglasi -

Kofein može uzrokovati trenutni porast krvnog pritiska i ubrzati rad srca.

Dokazano je kako kava može smanjiti rizik od razvoja nekoliko vrsta raka, bolesti srca, a čak može i pomoći pri gubitku kilograma.

- Oglasi -

Ali kod nekih će osoba rezultat izostati, a može doći i do negativnih posljedica radi unosa kofeina. Evo tko nikada ne bi trebao piti kavu.

Može ubrzati probavu

- Oglasi -

Osobe koje pate od upalne bolesti crijeva- Kofein može ubrzati probavu, izazvati još gore posljedice, koje su jedan od glavnih simptoma upalne bolesti crijeva, pojašnjava nutricionistica Angel Planells.

Ako imate glaukom- Intraokularni pritisak može porasti kod osoba koje imaju glaukom kada konzumiraju kavu, ako je vjerovati istraživanja. Stručnjaci stoga savjetuju da se smanji unos kofeina ili čak da se izbjegava, ali smatram da je potrebno provesti dodatna istraživanja, dodaje Planells.

Ako vas muči preaktivni mjehur- Svi znaju da je najbolje preskočiti ispijanje velike šoljice kave prije dugog puta, posebno ako ne možete lako do toaleta. Unos kofeina može samo ubrzati rad mjehura zbog čega ćete morati češće mokriti, pojašnjava Sue Heikinen, nutricionistica.

Savjet trudnicama

Osobe koje pate od bolesti srca- Kako kofein iz kave može uzrokovati trenutan porast krvnog pritiska i ubrzati rad srca, važno je da svaka osoba koja je u prošlosti imala problema sa srcem pripazi i razgovara s liječnikom o tome koliko kave smije piti, pojasnila je Kelli McGrane, nutricionistica.

Američka udruga za ginekologiju savjetuje da trudnice ne bi trebale piti više od 2 šoljice kave u danu kako bi smanjile rizik od pobačaja i preranog poroda. Ipak, studija objavljena prošle godine kaže kako ne postoji sigurna količina kave za trudnice i da bi svaka trudnica trebala razgovarati sa svojim ginekologom o tome koliko kave smije piti.

Smanjiti unos

Dojilje- Kako je kofein stimulant i diuretik, moguće je da bi majka koja doji mogla patiti radi dehidracije, a stručnjaci stoga savjetuju da bi se u toj fazi kofein trebao izbjegavati baš kao i u trudnoći.

Poremećen san- Jasno je kako ćete nakon neprospavane noći prvo posegnuti za šoljicom kave, ali upravo ta navika može voditi ka začaranom krugu nespavanja i dnevnog umora. Čak i ako mislite da popodnevna kava ne remeti vaš san, ona to ustvari može učiniti. Savjet je da zadnju kavu pijete 6 sati prije odlaska u krevet, navodi Heikinen.

,,Kofein je stimulant koji može pogoršati anksioznost, a ako od nje često patite, razmislite o tome da smanjite unos kofeina”, upozorava McGrane.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE