spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
4.1 ° C
4.1 °
4.1 °
99 %
1.3kmh
100 %
Čet
4 °
Pet
7 °
Sub
9 °
Ned
8 °
Pon
10 °

Turisti iz cijelog svijeta obilaze Titov bunker – najveću vojnu tajnu bivše Jugoslavije

- Oglasi -
- Oglasi -

Reprezentativna turistička atrakcija za turiste iz cijelog svijeta je Titov nuklearni bunker u Konjicu, jedna od najstrožih vojnih tajni bivše Jugoslavije za čiju je izgradnju potrošeno 4,6 milijardi američkih dolara.

Riječ je o vojnom objektu Armijske ratne komande (ARK) kodnog naziva “Istanbul”, kasnije prozvanom “Atomska ratna komanda”, a u narodu poznatijem kao “Titov bunker”, koji je građen u potpunoj tajnosti punih 26 godina, od 1953. do 1979. godine, sakriven u planini Zlatar. Gledajući s vana, vide se samo tri obične kuće okružene prirodom. Međutim, te kuće su skrivale tajnu o najvećem vojnom objektu, trećem po značaju u bivšoj SFRJ.

- Oglasi -

U slučaju opasnosti od nuklearnog udara bunker je bio spreman primiti 350 osoba iz najvišeg vojnog i političkog vrha bivše SFRJ. Oni su mogli boraviti tu šest mjeseci bez ikakvog kontakta s vanjskim svijetom, jer se u njemu nalazi sve što je potrebno za normalan život. Javnost je tek 2000. godine saznala za postojanje ogromnog atomskog skloništa, jednog od najvećih ove vrste u Europi, koji je 2017. godine predan u nadležnost Općini Konjic i Agenciji za ekonomski razvoj ”Prvi korak” te se danas koristi kao turistički objekt namijenjen posjetama domaćih i stranih turista. Sastoji se od vanjskog dijela kojeg čine tri manja zidana objekta, tunela koji povezuju vanjski s podzemnim dijelom objekta a koji ujedno imaju funkciju da amortizira nuklearni udar te podzemnog (od nuklearnog udara zaštićenog) dijela objekta koji ima površinu 6.584 metara četvornih i unutar kojeg se nalazi 12 funkcionalno povezanih blokova u koje je instaliran i ugrađen 21 infrastrukturni sustav nužan za funkcioniranje objekta.

- Oglasi -

Po riječima Ajle Greda, direktorice Agencije “Prvi korak” iz Konjica, radi se o izuzetnom turističkom potencijalu, zanimljivom za posjetitelje iz svih zemalja svijeta, kojih je samo u ovoj godini do sada zabilježeno više od 17 tisuća. – Uzimajući u obzir jedinstvenost objekta, njegov ambijent, povijesni značaj na lokalnoj, regionalnoj i svjetskoj razini jasno nam je da se radi o izuzetnom potencijalu, prije svega u pogledu turizma. Objekt je zanimljiv osobama koje su zainteresirane za vojnu povijest i povijest Jugoslavije, kao i ljudima koji su na bilo koji način inklinirani u umjetnost. Posjetitelji dolaze iz svih zemalja svijeta, a posebno nam je zadovoljstvo kada imamo priliku vidjeti ista lica koja se rado vraćaju kako sami, tako i u pratnji obitelji, prijatelja, poslovnih partnera kojima su preporučili Titov bunker kao reprezentativnu turističku atrakciju u ovom dijelu europskog kontinenta – naglasila je. Objekat ARK u Konjicu proglašen je nacionalnim spomenikom BiH 2014. godine, a danas se u njegovoj unutrašnjosti nalazi i postavka umjetničkih radova nastalih u sklopu projekta “Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground”.

Greda ističe kako trenutno implementiraju projekat „Welcome to Konjic“ koji bi trebao doprinijeti stvaranju turističkog klastera s ciljem unapređenja razvoja turizma i znatno boljoj vidljivosti turističkih potencijala na tržištu. – Istodobno uspostavit će se info centar u Objektu D0-ARK, s pratećim novim sadržajima, kafeterijom, suvenirnicom i salom za multimedijalne prezentacije koja će pružati usluge promocije ostalih turističkih aktera koji djeluju na području grada Konjica – kazala je. Ističe kako se objekt ARK građevinski nalazi u dobrom stanju, neprekidno se održavaju sustavi za grijanje, klimatizacija, protupožarna zaštita, kao i drugi sustavi koji su pod stručnim nadzorom, a za njegovo održavanje mjesečno je potrebno oko 12 tisuća maraka. Greda kaže kako je pandemija covida-19 značajno usporila razvoj turizma u prethodne dvije godine, smanjila broj posjetitelja a samim tim i prihoda po osnovu ove djelatnosti. – Nakon ukidanja ograničenja vezanih za pandemiju koronavirusa, želje za putovanjima nikada nisu bile veće što je doprinijelo velikoj posjećenosti kako domaćih, tako i stranih posjetitelja i vjerujemo da bi ova godina po broju posjeta koje smo evidentirali do sada mogla nadmašiti rekordnu 2019. godinu, kada je Titov bunker obišlo skoro 22 tisuće posjetitelja – naglasila je Greda. Poručila je kako se u Konjicu zaista ima šta vidjeti te da je to grad s najviše nacionalnih spomenika kulture. – Destinacija je to prepoznatljiva po raftingu, aktivnom odmoru i brojnim prirodnim atrakcijama počevši od rijeke Neretve, Rakitnice, planine Prenj, potom nezaobilaznog Boračkog i Jablaničkog jezera, Titovog bunkera, zatim Zavičajnog muzeja i kuće Zuke Džumhura, kao i čuvenog Muzeja drvorezbarstva – naglasila je Greda.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.