spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

U Središnjoj Bosni završena kampanja „Oružje ne štiti, oružje ubija!“

- Oglasi -

U periodu 14. rujan – 9. studeni 2022. godine, Ministarstvo unutarnjih poslova ŽSB sprovelo je društveno odgovornu kampanju podizanja svijesti među učenicima srednjih škola: „Oružje ne štiti, oružje ubija!“. Kampanja je realizirana uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini u okviru projekta „Prevencije i smanjenja prisustva nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini”(PILLAR), a sprovode je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske, županijska ministarstava unutarnjih poslova i Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

 Kampanjom je obuhvaćeno 19 srednjih škola sa područja cijele županije, gdje je izveden isti toliki broj predavanja završnim odjeljenjima, gdje je prisustvovalo ukupno oko 570 učenika. 

 Kampanja ima za cilj podići svijest kod populacije mlađih osoba o opasnostima i posljedicama koje uzrokuje upotreba vatrenog oružja. Tokom trajanja kampanje policijski službenici i službenice su u odabranim srednjim školama održali sat te podijelili promotivni materijal učenicima sa ključnim porukama kampanje:

 Nesreća ne bira mjesto i vrijeme, i ne događa se „tamo nekome“ i „negdje drugo“,

Upotreba vatrenog oružja ima za posljedicu smrt, povrede i psihološke traume,

Oružje nije snaga, nego slabost, s oružjem se ne pokazuje hrabrost, nego nemoć i strah.

Podaci ministarstava unutarnjih poslova u BiH govore da su nesretni slučajevi uzrokovani vatrenim oružjem podjednako česti u svim dijelovima BiH, uključujući Federaciju BiH, Republiku Srpsku i Brčko distrikt BiH. Zakoni u BiH prepoznaju amnestiju od sudskog procesuiranja svakog tko dobrovoljno preda oružje u nelegalnom vlasništvu, tako da se takvo oružje može dobrovoljno predati pozivom na 122 nadležnoj policijskoj agenciji u BiH – bez straha od sankcije! Pozivom prema nadležnoj policijskoj agenciji bez sankcije se mogu prijaviti i vatreno oružje, streljivo i eksplozivne naprave odloženi na javnim mjestima ili površinama.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.