spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Večeras padaju zvijezde: Stiže nam kiša meteora

- Oglasi -

Ne zaboravite večeras pogledati u nebo. Ako zagađenje bude minimalno, vidjet ćete meteorsku kišu Leonidi.

Svake godine između 14. i 20. studenog na nebu se pojave zvijezde padalice koje kao da izviru iz sazvjezđa Lava (Leo), pa se po tome i zovu Leonidi. Ove godine će na vrhuncu biti u noć 17. studenog.

Ove padalice su čestice plina i prašine koje rasijava kometa Tempel-Tuttle. Kad god dođe blizu Sunca (a to se događa jednom u 33 godine ili 3 puta u 100 godina) kometa se pod utjecajem Sunca djelomično ruinira, raspada, i njeni pračici se rasijavaju oko nje.

Svaki takav djelić nastavlja svoj put oko Sunca, neki ispred, neki iza komete. Mnogi se razvlače duž kometine orbite praveći tako rijeku krhotina. Svake godine Zemlja prođe kroz tu rijeku i čestice tada ulijeću u Zemljinu atmosferu i pale se. Obično ih je 10 do 15 na sat, piše static.astronomija.org.rs.

Leonidi su vrlo brzi meteori, najbrži među svim meteorskim pljuskovima. Kometa Tempel-Tuttle se kreće retrogradno, suprotno od smjera kretanja Zemlje, pa njene krhotine idu istim putem i istim smjerom.

Zbog toga se meteoroidi gotovo čeono sudaraju sa Zemljom. Brzina komete i njenih čestica je oko 42 km/s, a brzina Zemlje blizu 30 km/s i zbog suprotnih smjerova kretanja te dvije brzine se sabiraju te Leonidi ulijeću u našu atmosferu brzinom od oko 71 km/s (oko 255 000 kilmetara na sat).

To je gotovo maksimalna brzina koju neko tijelo u Sunčevom sustavu može da razvije. Zbog ovako velike brzine Leonidi burno sagijorevaju u atmosferi Zemlje i proizvode dugačak trag koji na nebu može da ostane i više minuta. Leonidi sagorjevaju u bijeloj, zelenkastoj i plavičastoj boji.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.