spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ova godina mogla bi oboriti sve rekorde posjećenosti BiH

- Oglasi -

Turistički radnici u Bosni i Hercegovini ove godine zadovoljno trljaju ruke, jer je sezona sigurno jedna od najboljih. Iako je još teško mjerljivo, jer će relevantni podaci biti dostupni tek krajem godine, sva su predviđanja da će 2023. biti rekordna godina kada je u pitanju poslovanje turističkog gospodarstva.

- Oglasi -

Senad Halilović, predsjednik Udruženja turističkih radnika BiH, kazao je za “Dnevni avaz” da su prezadovoljni ovogodišnjom turističkom sezonom.

Kvalitet usluge

- Oglasi -

– Kapaciteti su popunjeni, ali još ne možemo govoriti o posjećenosti, odnosno uspješnosti sezone, jer ćemo točne cifre imati na kraju prosinca. Ali veliki je uspjeh to da su nam hoteli puni u srpnju i kolovozu. Prezadovoljni smo, iako uvijek može bolje, jer moramo raditi na kvalitetu usluge. Poenta je gosta što duže zadržati i vratiti ga ponovno u Sarajevo – rekao je Halilović.

On je naglasio da će, kao Udruženje, na kraju godine uraditi detaljnu analizu gostiju koji su ušli u BiH i uporediti s brojem ostvarenih noćenja.

– To moramo znati, da utvrdimo gdje ti ljudi spavaju, jer, ako nisu prijavljeni, onda gubimo i mi, legalni gospodarstvenici, ali i država, odnosno građani. Nama ne smeta nitko tko legalno radi i iznajmljuje smještaj, ali nam smetaju oni koji nam kao destinaciji narušavaju ugled jer izdaju neadekvatan smještaj, u kojem se gostu ne nudi nikakva sigurnost. To nam može biti problem i rezultirati negativnim recenzijama. Jer, osim dobrog smještaja, hrane, gostoprimstva, turistima morate garantirati i sigurnost – govori Halilović.

Najviše noćenja

U tom segmentu očekuje da se državni nivo vlasti i nadležno ministarstvo dodatno uključe i aktiviraju kada je u pitanju koordinacija svih institucija iz oblasti turizma u BiH.

Koliko je pozitivna odluka Vijeća ministara BiH da državljanima Saudijske Arabije ukinu vize za ulazak u BiH, govori podatak da su u srpnju najviše noćenja u Županiji Sarajevo ostvarili turisti iz Saudijske Arabije.

– Mi smo godinama tražili da im se ukinu vize. I bez obzira na to što su ukinute na brzinu, nekim ad hoc rješenjem, oni su ostvarili najveći broj noćenja – kaže Halilović.

Okrenuti se i gostima iz Europe

Halilović ističe da BiH treba biti turistička destinacija svih 12 mjeseci te da se moramo okrenuti i gostima iz Europe, koja je ogroman potencijal. Naša država, kaže, odlična je destinacija, naprimjer, umirovljeničkoj populaciji iz Nizozemske, Njemačke, Danske, Švedske…

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE