spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ove dvije vrste hrane pokreću globalni porast dijabetesa tipa 2, izbjegavajte ih

- Oglasi -

Konzumiranje previše prerađenih proizvoda od pšenice i riže te crvenog mesa, zajedno s jedenjem premalo cjelovitih žitarica, potiče rast novih slučajeva dijabetesa tipa 2 širom svijeta, prema novoj studiji koja modelira podatke do 2018. godine.

- Oglasi -

,,Naša studija sugerira da je loš kvalitet ugljikohidrata vodeći pokretač dijabetesa tipa 2 koji se može pripisati ishrani na globalnom nivou”, kaže autor studije dr. Dariush Mozaffarian, profesor nutricionizma na Univerzitetu Tufts i profesor medicine na Tufts School of Medicine u Bostonu.

Drugi ključni faktor: ljudi jedu previše crvenog i prerađenog mesa, poput slanine, kobasica, salama i slično, kaže studija. Ta tri faktora – konzumiranje premalo cjelovitih žitarica i previše prerađenih žitarica i mesa – bili su glavni pokretači više od 14 milijuna novih slučajeva dijabetesa tipa 2 u 2018. godini, prema studiji koja je objavljena u ponedjeljak u časopisu Nature Medicine, prenosi Klix.

- Oglasi -

Studija je procijenila da je 7 od 10 slučajeva dijabetesa tipa 2 širom svijeta u 2018. bilo povezano s lošim izborom hrane.

,,Ova nova otkrića otkrivaju kritična područja za nacionalno i globalno usmjerenje na poboljšanje prehrane i smanjenje razornog tereta dijabetesa”, rekao je Mozaffarian, koji je i glavni urednik Tufts Health & Nutrition Letter.

Mozaffarian i njegov tim razvili su istraživački model dijetetskog unosa između 1990. i 2018. i primijenili ga u 184 zemlje. U poređenju sa 1990. godinom, bilo je 8,6 milijuna više slučajeva dijabetesa tipa 2 zbog loše ishrane u 2018. godini, pokazalo je istraživanje.

Istraživači su otkrili da je konzumiranje previše nezdrave hrane veći pokretač dijabetesa tipa 2 na globalnom nivou nego nedostatak ishrane zdrave hrane, posebno za muškarce u poređenju sa ženama, mlađe u poređenju sa starijim odraslim osobama, i među urbanim u odnosu na ruralno stanovništvo.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.