spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ovih pet stvari ne biste smjeli raditi tokom grmljavinskog nevremena

spot_img
Video AD

Grmljavinske oluje mogu biti nevjerojatan prizor za vidjeti, međutim one također predstavljaju ozbiljnu opasnost, koja rezultira stotinama povreda i brojnim smrtnim slučajevima svake godine.

Oglasi #1

Snažno nevrijeme praćeno jakim vjetrovima, kišom i grmljavinom nedavno je zahvatila cijelu regiju, a meteorolozi kažu kako će ovakve oluje biti sve češće.

U nastavku pročitajte što ne smijete činiti tokom grmljavinske oluje kako bi ostali sigurni.

Oglas #3

Nemojte koristiti vodu

Nikada se ne biste trebali tuširati ili kupati, prati suđe ili imati bilo kakav drugi kontakt s vodom u vašem domu tokom oluje. Budući da munja može putovati kroz vodovode, američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti savjetuju da je najbolje izbjegavati sve aktivnosti koje uključuju dodir s vodom tokom grmljavinske oluje. Ipak, navode da bi rizik od udara munje koja putuje kroz vodovod, mogao bi biti manji ako se metalne cijevi zamijene s plastičnima.

Nemojte boraviti vani ili blizu prozora

Ne približavajte se prozorima i vratima ili balkonima i nemojte ležati na betonskim podovima.

Nemojte koristiti elektronske uređaje

Savjeti centra su također da tokom grmljavinskog nevremena ne koristite ništa što je u tom trenutku spojeno na električnu utičnicu poput računala i mobitela.

Ostanite u zatvorenom i nakon grmljavine

Stručnjaci savjetuju da se prije oluje uklone trula i suha stabla te grane koje vjetar može lako iščupati i koji mogu ozlijediti ljude ili oštetiti imovinu. Nakon oluje, preporučljivo je ostati u zatvorenom barem 30 minuta nakon kraja grmljavine i za njeno vrijeme biti u zatvorenom: u kući, zgradi ili automobilu, prenosi Klix.

Nemojte se približavati drveću

Iz civilne su zaštite upozorili i kako tokom grmljavinske oluje, ako ste se već našli na otvorenom, treba izbjegavati sklanjanje ispod visokih izoliranih stabala na otvorenom području, a također i plaže, otvorena polja i vrhovi brda ili planina su iznimno riskantna područja.

Oglas Dno #1

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.