spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
97 %
2.1kmh
100 %
Pon
18 °
Uto
21 °
Sri
19 °
Čet
20 °
Pet
15 °

Ovih pet stvari svako dijete bi trebalo znati do pete godine, kaže pedijatrica

- Oglasi -
- Oglasi -

Peta godina je velika prekretnica. Dijete više nije malo i ta tranzicija daje priliku za više neovisnosti i odgovornosti. Ovo je savršeno vrijeme da svoje dijete naučite nekim osnovnim, ali važnim informacijama.

Djeca mlađa od pet godina mogu slijediti upute kada su u opasnosti, a nakon pete godine počinju shvaćati razloge zašto postoje sigurnosna pravila. To znači da mogu razumjeti i posljedice prkošenja istima. 

- Oglasi -

Prema pedijatrici Christini Johns, ovo je pet ključnih stvari koje bi svaki petogodišnjak trebao znati.

Osnovni osobni podaci

- Oglasi -

Dijete staro pet godina treba znati imena i prezimena svojih roditelja, kao i svoju adresu i mjesto ili grad u kojem živi. Na kraju, i telefonski broj ili broj mobitela jednog od roditelja spada u kategoriju osobnih podataka. 

Korištenje melodije koju djeca već poznaju može pomoći da dijete naučite važnim detaljima, kao i da ih ona upamte.

Što učiniti ako se izgube

Ako se dijete izgubiti, trebalo bi potražiti druge odrasle osobe s djecom i zamoliti ih za pomoć, tvrdi dr. Johns. Ako ih ne mogu uočiti, naučite ih da potraže uniformiranu osobu, poput policajca ili zaštitara ili djelatnika trgovine u kojoj se nalaze.

Ne otvarati vrata bez odrasle osobe

Djeca od pet godina će se uzbuditi kada začuju zvono, ali treba im objasniti da vrata smiju otvoriti samo ako je uz njih odrasla osoba jer bi s druge strane mogao biti stranac, a ona ne mogu znati je li pouzdan. 

Obavljanje jednostavnih poslova

Kad djeca navrše pet godina, možda ćete primijetiti da vam nude pomoć u određenim stvarima koje radite. Sjajno je uključiti djecu u kućne poslove i omogućiti im da osjete ponos kad izvrše zadatak.

Pritom je važno naučiti dijete da zna granice. Na primjer, u redu je da postavi stol, ali neka rukovanje noževima prepusti odraslima.

Nazvati hitnu pomoć u hitnim slučajevima

Djeca od pet godina trebala bi znati nazvati hitnu pomoć. Zato je važno da znaju šifru za otključavanje vašeg mobitela i kako nazvati 112 i zamoliti za pomoć. Također je važno razgovarati s djetetom kada je pozivanje pomoći opravdano. 

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.