spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
0.3 ° C
0.3 °
0.3 °
88 %
1.3kmh
92 %
Pon
-0 °
Uto
3 °
Sri
7 °
Čet
7 °
Pet
4 °

Plaće doktora u bolnicama u Središnjoj Bosni: Ministar Matić odgovorio zastupniku SDP-a Mrkonji da iznosi netočne informacije po pitanju plaća doktora u bolnicama

- Oglasi -

Sabor Županije Središnja Bosna usvojio je danas financijska izvješća bolnica koje djeluju na području županije. Sve bolnice su, kazao je za Drukčiji radio resorni županijski ministar Anto Matić (HDZ BIH), poslovale pozitivno, osim bolnice u Jajcu koja je imala akumulirani deficit iz proteklog razdoblja. “Bolnica Jajce dobila je od Vlade FBiH dva milijuna KM u sklopu Zakonao konsolidaciji zdravstvenih ustanova i idući tjedan ćemo sazvati sastanak ravnatelja bolnica i obavijestiti ih da napišu programe kako bismo mogli povući sredstva bolnicama iz tog zakona. Kad su ostale ustanove u pitanju, možemo biti zadovoljni, svi su radili pozitivno i svi su bili odgovorni prema financijama”, rekao je Matić.

Zastupnik SDP-a, dr. Sifet Mrkonja, kazao je kako su plaće liječnicima male te izrazio sumnju u rezultate izvješća poslovanja bolnica. Zdravstvene ustanove nisu profitabilne organizacije da bi trebale poslovati pozitivno. Kod nas su svi prikazali da posluju pozitivno, a neke stvari nisu adekvatno prikazane. Ako imate, kao u mojoj bolnici, 100 radnika viška, kako je moguće da ste poslovali pozitivno? To je nelogično. Zdravstveni radnici generalno nisu nagrađeni, a iznijeli su najveći teret pandemije. Satnica liječnika u našoj županiji iznosi 2,35, koeficijent liječnika opće prakse je 4,2 i kad se sve to stavi na papir dobijemo da je plaća liječnika opće prakse 1.500 KM, a specijalista 1.900 KM. To se mora mijenjati ako hoćemo bolje zdravstvo jer moraju biti zadovoljni svi, zaposlenici i pacijenti”, rekao je Mrkonja.

Ministar je kazao kako izneseni podaci nisu točni. “Sredstva koja imamo mi moramo pravilno rasporediti između pacijenata, zaposlenika i kvalitete usluge. Što se tiče plaća, kolega iz SDP-a je iznio netočne informacije. Početna plaća nije 1.500 KM, nego 1.750 KM, a liječnik kroz par mjeseci može doći do plaće od 2.500 ili 3.000 KM. Naravno da nam nedostaje kadra, ali se pokrivamo koliko možemo. Ne možemo sva sredstva preusmjeriti u prava zaposlenika, moramo misliti i na pacijente”, rekao je Matić.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.