spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Plin će uskoro biti jeftiniji!? Evo za koliko

- Oglasi -

Energoinvest je danas podnio zahtjev Vladi FBiH za odobrenje prodajne cijene prirodnog plina za prvi kvartal 2023. godine.

Dostavljenim zahtjevom cijena prirodnog plina za prvi kvartal 2023. godine umanjuje se za iznos od 9,6% u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala tj. četvrti kvartal 2022. godine.

Odobrenje Vlade FBiH očekuje se 12. siječnja 2023. godine, sa primjenom od 01. siječnja 2023 godine.

,,U obrazloženju želimo istaknuti da smo prodajnu cijenu plina od strane Gazprom Eksporta dobili službeno jutros 09. siječnja 2023. godine i da je ista suglasno obračunu po plinskoj formuli umanjena za iznos od 4,98% u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala.

Uz navedeno došlo je i do značajne promjene još druga dva parametra koja sudjeluju u formiranju cijene, a to je da su dva operatora transportnog sustava u RS, Gaspromet Pale i Sarajevo Gas Istočno Sarajevo povećali cijenu troškova transporta plina za više od 50% za naredno razdoblje, a također je došlo do umanjenja vrijednosti dolara u odnosu na konvertibilnu marku, poredeći četvrti kvartal 2022. u odnosu na siječanj 2023 godine”, priopćeno je iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Sve gore navedeno rezultiralo je obračunskom cijenom koja je dostavljena Vladi Federacije na odobrenje, a koja je kako je navedeno 9,6% manja u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.