spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
33.2 ° C
33.2 °
33.2 °
40 %
3kmh
0 %
Uto
32 °
Sri
35 °
Čet
33 °
Pet
34 °
Sub
28 °
spot_imgspot_img

Podignuta optužnica protiv političara iz Središnje Bosne zbog krivičnog djela

- Oglasi -
- Oglasi -

Županijsko tužiteljstvo Srednjobosanske županije podiglo je optužnicu protiv Marka Idžanovića zbog izvršenja krivičnog djela pripremanje krivičnog djela iz članka 339.  stavak 1.  Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Optuženom se stavlja na teret da je u vremenskom periodu od početka 2020. godina do 15.11.2020. godine, na području općine Dobretići, zajedno i po prethodnom dogovoru sa drugim NN osobama, nakon što su odlukom Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine raspisani lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, pa tako i neposredni izbori za načelnika i vijećnike Općinskog vijeća Dobretići, koji su se održavali dana 15.11.2020.godine, te u namjeri da za politički subjekt HSS (Hrvatska seljačka stranka) i kandidate te političke stranke za načelnika i Općinsko vijeće Dobretići, pribavi veći broj glasova, tako da osigura uvjete da on ili njemu poznata osoba iskoristi glasački listić za glasovanje izvan BiH koji će biti poslan na adrese na koje su građani prijavljeni u inostranstvu i u ime tih prijavljenih glasuje pod njihovim imenom, osobno,  te je na njemu poznat način pribavio fotografije osobnih putnih isprava od lica  B. I.,  P. M., S. Ž., A. P., I. G., K. Đ., da bi bez njihovog znanja i suglasnosti dostavio Središnjem izbornom povjerenstvu Bosne i Hercegovine u prilogu obrasca PRP2, Prijava za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine, po kojem osnovu su te osobe bez svoje volje registrirane za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine.

Predmetna optužnica je potvrđena od strane Općinskog suda u Jajcu.

NAPOMENA: Molimo Vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe na koje se odnose vijesti i informacije iz imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba.Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definira da se nitko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE