spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Pojeftinio pelet, koliko sada iznosi tona!?

- Oglasi -

Cijene peleta u Bosni i Hercegovini su osjetno niže, a tona ovog energenta u RS-u trenutno iznosi od 480 do 490 KM, izjavio je Srni tajnik Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori RS Igor Andrić.

- Oglasi -

Andrić je rekao da se može očekivati i dalji pad cijena, s obzirom na to da se bliži kraj sezone grijanja.

,,Velika je ponuda peleta na tržištu. Kod proizvođača su veliki lageri, na šta je utjecala ranija odluka o zabrani izvoza, zbog čega nisu uspjeli plasirati sve proizvedene količine”, istaknuo je Andrić.

- Oglasi -

On je naveo da je teško prognozirati za koliko bi pelet još mogao pojeftiniti, a potrošačima koji se griju ovim energentom preporuka je da što prije krenu u nabavku.

Prema njegovim riječima, za sada ima dovoljne količine peleta u RS-u za podmirivanje domaćih potrošača.

,,Proizvođači nisu zadovoljni sa prodajom, jer prema informacijama sa europskog tržišta gdje su uglavnom plasirali pelet, a s obzirom na to i da smo imali blažu zimu, nisu potrošene sve te količine”, poručio je Andrić.

Govoreći o odluci o zabrani izvoza peleta u inozemstvo, Andrić je naveo da ta odluka trenutno ne važi, kao i da će eventualno donošenje novih zabrana zavisiti od daljeg razvoja situacije na tržištu i krize u Europi i svijetu zbog sukoba u Ukrajini.

On je rekao da je preporuka da se nove zabrane, ukoliko bude potrebe za njima, obazrivije kreiraju, piše Fokus.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.