spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
-3.4 ° C
-3.4 °
-3.4 °
97 %
1.7kmh
95 %
Pon
-3 °
Uto
1 °
Sri
4 °
Čet
4 °
Pet
4 °

Pokušava se doći do rješenja koje neće biti na štetu ni rudara ni EPBiH

- Oglasi -

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je da pokušavaju biti medijatori u direktnom sukobu između Sindikata radnika rudnika FBiH i Elektroprivrede BiH te da nastoje doći do dogovora koji neće biti na štetu ni Elektroprivrede, ni rudara.

Zajedno trebamo tražiti kompromisno rješenje koje će na kraju biti da Elektroprivreda može normalno poslovati, a da rudari imaju redovno servisiranje svih obveza. Sve ovo treba ići u smjeru da ni Elektroprivreda ni rudari ne budu na gubitku – kazao je ministar Džindić za Fenu.

Napomenuo je da je Pravilnik o radu i radnom učinku, koji je možda i osnovni uzrok prosvjeda, dogovorom stavljen van snage do kraja godine te da će obje strane odmah ući u razgovore dva puta tjedno kako bi se sastavio pravilnik koji će biti prihvatljiv za obje strane i da se takav pravilnik promovira na način da se svakom rudaru objasni kakva mu je bila plaća i kakva će biti nova, pod obećanjem premijera Vlade FBiH Fadila Novalića i ministra Džindića da nijedan rudar neće dobiti manju plaću nego što je imao.

Taj pravilnik mora biti usuglašen s obje strane, i jedna i druga strana moraju pokazati volju da se razgovara. Ne možemo doći do finalnog dogovora ako nema razgovora. Na žalost, u posljednjih nekoliko dana Sindikat je odbijao razgovore i nadam se da će biti mogućnosti da se razgovara o svakom pojedinačnom zahtjevu – kazao je ministar Džindić.

Govoreći o uvezivanju radnog staža, Džindić je kazao da su ponudili da to bude po sustavu uvezivanja staža kako to radi Vlada FBiH.

- Oglasi -
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.