spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
5.1 ° C
5.1 °
5.1 °
95 %
1.3kmh
100 %
Ned
5 °
Pon
7 °
Uto
6 °
Sri
5 °
Čet
6 °

Policija najavljuje pojačanje kontrole posjedovanja zimske opreme u Središnjoj Bosni

- Oglasi -
- Oglasi -

Shodno važećem Pravilniku o prometu u zimskim uvjetima u periodu od 1. studenog tekuće do 1. travnja naredne godine, bez obzira na vremenske uvjete, vozila, izuzev vozila kategorije “L”, “T” i “C”, moraju posjedovati opremu za promet u zimskim uvjetima, odnosno zimsku opremu.

U tom kontekstu, zimska oprema obuhvata:

- Oglasi -

a) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili

- Oglasi -

b) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili

c) pneumatike za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

Također, propisano je da ovlaštena osoba nadležnog organa unutrašnjih poslova će isklјučiti iz prometa motorno i priklјučno vozilo na kojem se nalazi snijeg ili led koji bi mogli utjecati na kretanje vozila, odnosno preglednost vozača i sigurnost drugih.

U ovom periodu policijski službenici će poduzimati pojačane preventivno-represivne mjere i radnje koje će biti usmjerene na kontrolu zimske opreme.

Osnovni cilj kontrole prometa sa posebnim naglaskom na posjedovanje i korištenje zimske opreme jeste smanjenje broja nezgoda i njihovih posljedica, koje se ogledaju u nastanku materijalne štete, povrjeđivanju osoba ali i smrtnim slučajevima. Poštivanjem zakonskih propisa o zimskoj opremi vozači doprinose sigurnosti, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu, a istovremeno izbjegavaju zakonsko sankcioniranje.

U skladu sa zakonskim ovlaštenjima, ukoliko u ovom periodu, policijski službenici prilikom kontrole zateknu vozilo bez zimske opreme, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu, u protivnom vozilo će biti isključeno iz prometa, a  vozaču će biti oduzeta potvrda o registraciji vozila. Vozač odnosno vlasnik vozila isključenog iz prometa odgovoran je za čuvanje vozila od krađe ili drugih nezakonitih radnji prema vozilu.

MUP ŽSB

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.