spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Policijske agencije u Bosni i Hercegovini bogatije za 37 vozila

- Oglasi -

Veleposlanik Japana u BiH Masami Kinefuchi i ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić uručili su ključeve 37 patrolnih vozila agencijama za provođenje zakona u BiH.

- Oglasi -

Vozila su nabavljena nakon što su 2021. godine Vijeće ministara BiH i Vlada Japana potpisali sporazum o bespovratnoj pomoći u iznosu 500 milijuna jena.

Veleposlanik Kinefuchi napominje da je Japan donirao značajna sredstva kako bi pomogao izgradnju države BiH, s ciljem poboljšanja životnih standarda građana ove zemlje i pružanja potpore reformama koje BiH trebaju približiti Europskoj uniji.

- Oglasi -

,,BiH ulaže napore da se pridruži Europskoj uniji. U tom smislu važna je i kontrola državne granice, a ova vozila će pomoći u tom segmentu. Vozila se mogu korisititi na različitim terenima i njihove izdržljivost je visoko ocijenjena u cijelom svijetu. Uvjeren sam da će donacije doprinjeti poboljšanju graničnih kontrola u BiH, posebno protiv ilegalnih migracija, te u drugim sigurnosnim zadacima u okviru nadležnih agencija”, izjavio je Kinefuchi.

Ministar Nešić ističe da je ovo konkretna i značajna potpora policijskim agencijama u BiH, koje će sada lakše obavljati svoj posao, posebno kada su u pitanju migracije.

,,Od 37 vozila, 22 će imati ugrađene posebne sigurnosne kamere. Odlučili smo da vozila rasporedimo tako da obuhvatimo sve nivoe vlasti u BiH. Vozila će uveliko pomoći službenicima na terenu, a to je izuzetno važno kada govorimo o efikasnosti rada organa za provođenje zakona. Ovo je samo jedna u nizu donacija Vlade Japana, koja je do sada uložila značajna sredstva u BiH za pomoć različitim sektorima. Vjerujem da će se bilateralna suradnja dvije zemlje nastaviti”, izjavio je Nešić.

Vozila su uručena: Graničnoj policiji BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, Službi za poslove sa strancima, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a, Republičkoj upravi civilne zaštite, Federalnoj upravi civilne zaštite, te ministarstvima unutrašnjih poslova Unsko–sanske županije, Županije Sarajevo, Zeničko–dobojskoj županiji i Bosansko–podrinjskoj županiji.

Direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković napominje da će patrolna vozila biti od velikog značaja za to policijsko tijelo, u akcijama suzbijanja kriminaliteta i zaštite državne granice.

,,Granična policija BiH se u posljednjim godinama suočava s brojnim izazovima, a jedan od njih je pojačan migracijski pritisak, zbog čega nam je potrebna specijalistička oprema, prenosi radiosarajevo.ba. Ova agencija ima konstantnu potrebu za nabavkom nove opreme”, rekao je Kuprešaković.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.