spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Poništena zabrana zapošljavanja u državnim institucijama, Vijeće ministara prekršilo zakon

- Oglasi -

Upravni inspektorat Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine poništio je odluku Vijeća ministara da se onemogući zapošljavanje u državnim institucijama. Iz obrazloženja inspektorata je jasno da je Vijeće ministara navedenom odlukom prekršilo zakon. Odluka je donijeta 29. prosinca 2020., a njome je Agencija za državnu službu obavezana da “odbije bilo koji zahtjev institucija u nadležnosti Vijeća ministara za raspisivanje svih vrsta oglasa (javnih i internih) za popunu radnih mjesta državnih službenika, direktno preuzimanje državnog službenika od entiteta i eksterni premještaj državnog službenika (osim prekobrojnog) ako institucija ne predoči suglasnost, odnosno odluku Vijeća ministara za oglašavanje, odnosno popunu konkretnog radnog mjesta po bilo kojem osnovu”.

Inspektorat je 14. rujna prošle godine izvršio nadzor u Agenciji za državnu službu te je tom prilikom utvrdio da:

  • Vijeće ministara nema ovlaštenje za davanje suglasnosti prilikom objave konkursa;
  • Odluku o zapošljavanju može donijeti samo poslodavac u skladu s upražnjenim radnim mjestima. S obzirom da je planirana dinamika zapošljavanja u svakoj instituciji dio Zakona o proračunu, nepostupanje u skladu s planiranom dinamikom predstavljalo bi kršenje Zakona o proračunu;
  • Nepostupanje po dinamici ne predstavlja samo kršenje Zakona o proračunu, nego ima i financijske posljedice u realizaciji proračuna u cjelini, kao i proračuna svake institucije. Dakle, Vijeće ministara je donijelo zaključak, a zaključak nema pravnu snagu zakona. Zakon je taj koji poslije ustava ima najveću pravnu snagu, a poslije zakona u pravnoj hijerarhiji slijede podzakonski akti. Shodno tome, inspektorat je napomenuo Agenciju za državnu službu da isključivo mora djelovati po Zakonu o državnoj službi i Zakonu o proračunu. Agencija za državnu službu je 9. prosinca obavijestila Vijeće ministara o odluci inspektorata. Kao razlog zašto je Vijeće ministara odlučilo onemogućiti zapošljavanje istaknuto je “ograničavanje rasta javnog sektora”. U fotogaleriji priloženi su rješenje Upravnog inspektorata Ministarstva pravde Bosne i Hercegovini i obavještenje o rješenju, koje je Agencija za državnu službu uputila Vijeću ministara.
- Oglasi -
IzvorKlix.ba

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.