spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ponos BiH: Nedim Sladić osvojio zlatnu medalju u prognoziranju vremena

- Oglasi -

Nedim Sladić, najpoznatiji bh. meteorolog putem svoje Facebook stranice pratiteljima je uputio sjajne vijesti, prenosimo ih u nastavku.

“Dragi prijatelji i poznanici, najprije želim da izrazim najiskreniju zahvalnost i da kažem jedno veliko hvala za sve lijepe i pozitivne riječi koje su uslijedile nakon sedmog tjedna od mog sudjelovanja u meteorološkom natjecanju koju smo igrali ovog semestra u sklopu mog Master studija na Univerzitetu u Readingu i gdje su se pored mene natjecali brojni dodiplomci i master studenti iz različitih dijelova svijeta, a među njima i naš profesorski kadar. Moram priznati da me je iznenadila velika zainteresiranost, kako medija, tako i ljudi u mojoj listi prijatelja. Također, od sedmog tjedna (studeni) do danas uložio sam puno truda i volje kako bih očuvao svoje prvo mjesto. Danas, zadnjeg dana prvog semestra, uslijedili su finalni rezultati i nagrade. Rezultati nisu dostupni zbog problema sa serverima javno, ali mi smo ih vidjeli danas na vremenskoj i klimatskoj diskusiji. NSBHWF, pseudonim pod kojim sam se predstavljao na ovom natjecanju, ostvario je 425 bodova. Ovim putem, čast, ponos i zadovoljstvo mi je istaknuti da sam u jesenjem semestru osvojio najviše bodova u prognoziranju vremena diljem svijeta i tako odnio titulu najboljeg prognozera u kategoriji master studenti. U ukupnom poretku od 48 natjecatelja (sve kategorije), plasiran sam na visokom 2. mjestu, odmah iza profesora sa iskustvom od više desetljeća u akademiji i industriji, nevjerovatnim i bogatim CV-em te desetinama objavljenih naučnih radova. Današnji dan smatram ključnom fazom ka prepoznavanju vlastitog značaja cjelokupnih vrijednosti i mojoj težnji ka validnoj aktualizaciji te time čiste savjesti stavljam pečat da zadnjih šest godina koliko se pojavljujem u medijima, iako bez većih resursa za rad i učenje, svoj posao sam radio punog srca, časno, objektivno, odgovorno i maksimalno pošteno – onako kako to i treba dolikovati. Weather Game, natjecanje za koje sam se odlučio 30.09.2022. je upravo trebao to i dokazati. Dva mjeseca kasnije, dokaz je tu i oduševljenje neću da krijem.

Danas, univerzitet broj 1. u Europi, a posebno odsjek za meteorologiju koji do rujna 2022. godine nije imao niti jednog redovnog studenta iz Bosne i Hercegovine je dobio pobjednika upravo iz Bosne i Hercegovine. Čuti ime i prezime pravilno izrečeno, pa čak i sa afrikatom u prezimenu za koji su se posebno potrudili da izvježbaju, kao i ime zemlje iz koje dolazim stvorio je poseban osjećaj ponosa i sreće na mom licu. Još veći je ponos, a ujedno i moja još jedna pobjeda, dobiti iskrene čestitke svojih profesora koji su ti predavali i koji će ti predavati u narednih 4 do 6 mjeseci i čuti riječi da su ponosni na mene i moja postignuća, pogotovo od profesora koji i dalje radi za Britansku meteorološku službu (UK Met Office). Ujedno, ovo je dijelom i moja povratna, ali suptilna poruka na svo nipodaštavanje i belittleing koji se događao godinama unazad. Inatiti se ne valja. Ako možeš podržati nekoga, podrži. Ako ne možeš, izmakni se i ne čini štetu. Uostalom, sve se u životu vrati kao bumerang – najčešće kad se najmanje nadamo. Zaključujem danas prvi semestar s pobjedom. I još malim nizom istih u protekla hektična dva mjeseca u kojem sam iščitao materijala koliko za četiri godine univerzitetskog obrazovanja. U iskrenoj nadi da i idući donosi još više njih. I onih malih, i onih velikih. 2023. je iza ugla – godina u kojoj konačno trebam ostvariti svoj san”, objavio je Sladić na društvenim mrežama.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE