spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2 ° C
2 °
2 °
87 %
2kmh
100 %
Uto
3 °
Sri
7 °
Čet
8 °
Pet
8 °
Sub
7 °

Posveta svim majkama: Kako je nastao Majčin dan?

- Oglasi -

Svake godine druge nedjelje u svibnju obilježava se Majčin dan, praznik kojim se odaje počast svim majkama, bez obzira na to jesu li biološke ili ne, jer sve one zaslužuju našu ljubav i poštovanje.

Sama tradicija obilježavanja ovog dana krenula je od jedne žene, koja je u mladoj dobi i sama spoznala snagu majki, ali i nužnost međusobne podrške žena te njezine kćeri koja je osjećala da se mora nekako odužiti svojoj majci i svim drugim majkama svijeta.

Žena od koje je sve počelo bila je Ann Maria Reeves Jarvis. Ta se društvena aktivistica udala sa svega 17 godina i vrlo brzo postala majka ukupno čak 13-ero djece, iako je odraslu dob dočekalo samo njih četvero zbog loše zdravstvene skrbi koja je tada bila dostupna u Virginiji.

Kao supruga baptističkog svećenika, Ann je dolazila u kontakt s velikim brojem ljudi, posebice žena koje su u njoj vidjele oličenje savršene majke, ali i potporu kada im je to trebalo.

Upravo je zato Ann osnovala Majčin radni klub koji se okupljao kako bi se žene međusobno mogle požaliti jedna drugoj, potražiti savjete o odgoju djece, dobiti informacije o zdravstvenoj skrbi koju je Ann svim silama nastojala poboljšati ili pak naprosto samo vidjeti prijateljska lica među drugim ženama.

Kako je Annin brat bio liječnik, zamolila ga je za pomoć u radu Kluba. Zajedničkim snagama informirali su žene, između ostaloga, i o tuberkulozi koja je tada oduzimala na tisuće života. Žene su s novostečenim znanjem mogle olakšati posljednje trenutke svojim majkama, koje je bolest masovno zahvatila, piše zadovoljna.hr.

Te 1907. pisala je brojnim političarima, svećenicima, ženskim udrugama i moćnicima kako bi ukazala na potrebu Majčinog dana. Bila je odlučna u svojoj namjeri. Samo dvije godine kasnije Majčin dan slavio se u čak 45 saveznih država SAD-a, a 1914. tadašnji predsjednik Woodrow Willson proglasio ga je državnim praznikom.

Od tada se taj običaj počeo širiti ostatkom svijeta, a danas ga rado slavimo i u našoj zemlji. No Anna Marie oštro se protivila komercijalizaciji koja je postala vezana uz ovaj dan. Sama nikada nije zaradila ni novčić od toga jer je smatrala da to nije pravi način. U konačnici, majčina ljubav nema cijenu.

I zato i svojim majkama pokažite koliko Vam znače. Skupi pokloni zaista nisu potrebni. Dovoljno je da je nazovete, čujete njezin glas, poklonite cvijet ili naprosto izvedete na kavu. I to je to, malo djelo za nemjerljivu ljubav.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.