spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
-0.6 ° C
-0.6 °
-0.6 °
95 %
1.1kmh
99 %
Ned
-2 °
Pon
5 °
Uto
4 °
Sri
6 °
Čet
5 °

Potpisani sporazumi o osnovici za plaće za korisnike proračuna u FBiH: Nova osnovica 385 KM

- Oglasi -

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas su sa predstavnicima Sindikata službenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, te Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudbenoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, potpisani sporazumi za obračun plaća, kojima je predviđeno povećanje plaća u 2023. godini od ukupno 11,11 posto. Na ove sporazume prethodno je Vlada FBiH na nedavnoj sjednici dala suglasnost.

Utvrđena osnovica je 385 KM, koja će se za policijske službenike primjenjivati u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama policijskih službenika FBiH. Ista osnovica uz bod u iznosu od 1,00 primjenjivat će se za državne službenike i namještenike u organima državne službe, sudbenoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH 

Sporazume su uime Vlade FBiH potpisali federalni premijer Fadil Novalić, a uime dva sindikata, predsjednik Upravnog odbora Sindikata službenika FMUP-a Mihret Rotić i predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudbenoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH Samir Kurtović.

– Ovo povećanje je omogućeno rastom prihoda koje je ova Vlada ostvarila. U odnosu na trenutni nivo plaća, ovo predstavlja povećanje od 11,11 posto, a skupa sa dva povećanja koja smo imali u zadnje četiri godine, rast primanja iznosi više od 22 posto u odnosu na nivo iz prosinca 2018. godine. Mi ćemo ovu novu osnovicu uzeti u obzir pri izradi proračuna za narednu godinu, osigurati sredstva i očekujemo da i Parlament Federacije takav proračun usvoji. Ovo povećanje je dokaz posvećenosti aktualne Vlade na poboljšanju uvjeta rada. Mogu reći da ću se, na kojoj god se poziciji ubuduće budem nalazio, nastaviti zalagati za poboljšanje položaja radnika- izjavio je Novalić.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.