spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2 ° C
2 °
2 °
94 %
0.9kmh
100 %
Uto
5 °
Sri
4 °
Čet
4 °
Pet
7 °
Sub
9 °

Potpora BiH u nastavku povratka ilegalnih migranata u zemlje porijekla

- Oglasi -
- Oglasi -

Napredak koji je Bosna i Hercegovina napravila u upravljanju migracijama je prepoznat i pozitivno ocijenjen od europskih i međunarodnih partnera. U nastavku provođenja mjera u borbi protiv ilegalnih migracija, potporu BiH dat će Republika Češka kroz financijsku pomoć u redmisiji, odnosno povratku migranata u zemlje porijekla. 

Projekt vrijedan 286.000 eura bit će proveden putem Međunarodnog centra za razvoj migracijskih politika (ICMPD) i Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine.

- Oglasi -

Potpisivanju sporazuma između ministra unutarnjih poslova Češke Republike Vit Rakušana i direktora ICMPD-a Michael Spindeleggera, prisustvovali su i predstavnik Ministarstva sigurnosti BiH Saša Kecman i direktor Zajedničke platforme za koordinaciju (JCP) Berndt Korner.

- Oglasi -

Potpisivanje sporazuma održano je na marginama Konferencije Prag procesa posvećene trenutnim izazovima u oblasti migracija. Tijekom sastanka je usvojena zajednička deklaracija i petogodišnji akcijski plan, koji predviđa zajedničke mjere za efikasnije upravljanje migracijama.

Tijekom obraćanja predstavnika BiH naglašeno je da je za efikasnije upravljanje migrantskim tokovima neophodno jačanje regionalne i međunarodne suradnje u oblasti migracija, te pojačan nadzor granice. Nužno je nastaviti predviđati buduća migracijska kretanja kako bi se osigurali efikasni dugoročni odgovori na migrantske tokove preko “balkanske rute”.

Također, istaknuta je važnost funkcionalne politike povratka migranata u zemlje porijekla, te predložena organizacija zajedničkih čarter letova za zemlje zapadnog Balkana.

Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine je započela sa udaljenjima ilegalnih migranata u zemlje porijekla i ta aktivnost će se nastaviti i kroz ovaj projekt, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.