spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
0.8 ° C
0.8 °
0.8 °
82 %
1.7kmh
100 %
Sub
1 °
Ned
2 °
Pon
5 °
Uto
2 °
Sri
6 °

POTVRĐENA OPTUŽNICA/BUSOVAČA: Bivši ravnatelj Doma zdravlja se sumnjiči da je oštetio ustanovu za gotovo 40 tisuća KM

- Oglasi -

Potvrđena je optužnica protiv Omera Hadžiradončića, bivšeg ravnatelja Doma zdravlja Busovača, tereti se da je sebi i supruzi nezakonito povećavao zaradu u navedenoj zdravstvenoj ustanovi.

Županijsko tužiteljstvo Srednjobosanske županije podiglo je optužnicu protiv Omera Hadžiradončić zbog izvršenog produženog krivičnog djela zlouporaba položaja ili ovlasti iz članka 383. stavak 2. u vezi sa stavkom 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Predmetna optužnica je potvrđena u cijelosti od strane Općinskog suda u Travniku.

“Optuženom se stavlja na teret da je u vremenskom periodu od 01.01.2014. godine do 30.04.2021. godine, u Busovači, općina Busovača, kao odgovorna osoba u Federaciji vršeći dužnost ravnatelja JU Dom zdravlja Busovača, u namjeri da sebi pribavi imovinsku korist, iskoristio svoj službeni položaj i ovlast, postupio suprotno Statutu Javne ustanove doma zdravlja Busovača i Kolektivnom ugovoru o pravima i obavezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva na području Srednjobosanske županije, tako da je u mjesečnu evidenciju radnog vremena koju je svakodnevno kao direktor kontrolirao i potpisivao crvenom olovkom na utvrđeni broj radnih sati redovnog rada sebi dodavao određeni broj sati upisujući ih kao “rad u ambulanti” i ovjeravao svojim potpisom, a što je u platnim listama evidentirano kao dežurstvo i kao takvo mu je isplaćeno iako nije radio te sate i na taj način pribavio sebi imovinsku korist u iznosu od 39.329,81 KM, a istovremeno oštetio proračun JU Doma zdravlja Busovača za isti iznos.

Pored toga, optuženom Hadžiradončiću se stavlja na teret da je u vremenskom periodu od 10.06.2019. godine do 30.09.2020. godine iskoristio svoj službeni položaj i ovlast, tako da je uposlenici JU Dom zdravlja Busovača, svojoj supruzi, za vrijeme dok je ista bila odsutna sa posla zbog privremene spriječenosti za rad-bolovanja isplatio naknade na ime toplog obroka, prijevoza, uvjeta rada i stimulacije a koje naknade istoj ne pripadaju za vrijeme bolovanja pa joj je tako po osnovu stavki “Topli obrok” i “Prijevoz” pribavio protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 6.832,64 KM i istovremeno oštetio proračun JU Doma zdravlja Busovača za isti iznos.

Postupajuća tužiteljica je u optužnici predložila da se od optuženog Hadžiradončića oduzme imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom u novčanom iznosu od 39.329,81 KM, a od M. H. novčani iznos od 6.832,64 KM, navodi se u priopćenju iz Županijskog tužiteljstva Srednjobosanske županije.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.