spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
0.8 ° C
0.8 °
0.8 °
85 %
2.1kmh
100 %
Pet
1 °
Sub
1 °
Ned
2 °
Pon
4 °
Uto
3 °

Potvrđeno: Lidl odgađa izgradnju novih objekata u BiH, evo razloga

Njemački gigant Lidl usporit će širenje svoje mreže zbog troškova izgradnje i nabujalih cijena na tržištu nekretnina, izvjestili su njemački mediji.

- Oglasi -

Nije navedeno u kojoj mjeri će se ovo odraziti na tržište Bosne i Hercegovine, ali se najava poklapa sa informacijama koje je nedavno objavio BiznisInfo.ba, da su visoki troškovi izgradnje i rast plaća jedan od razloga odgađanja otvaranja Lidl trgovina u BiH.

Lidl je trgovine u BiH trebao otvoriti već ove godine, ali je sada upitno da li će se to dogoditi prije 2024. godine. 

Prema saznanjima, Lidl reagira na dramatično povećane troškove gradnje u Njemačkoj i drugim zemljama stopiranjem novih natječaja. Broj novih otvaranja Lidl trgovina će se kao posljedica toga smanjiti.

Kompanija će također zakočiti i planove kada je u pitanju modernizacija postojećih trgovina.

Prema izvješćima, Lidl očekuje ponovni pad cijena materijala i građevinskih usluga 2023. godine. Sa trenutnim stanjem u industriji nekretnina, privremeno odustajanje od novih otvaranja smatra se pametnim potezom.

,,Troškovi izgradnje su enormno porasli. Zbog toga se diskont Lidl sada suočava s promjenama u strategiji širenja. Lidl reagira zaustavljanjem natječaja za izgradnju. Lidl će moći otvoriti znatno manje novih radnih mjesta u Njemačkoj, projekti modernizacije također će morati biti stavljeni u drugi plan”, javljaju tamošnji mediji.

U svom poslovanju u osnovi nisu usmjereni na kratkoročni razvoj, već razmišljaju dugoročno i ekonomično.

U BiH Lidl, barem prema službenim informacijama, gradi samo jedan objekt, onaj u Bijeljini. On vjerojatno neće biti otvoren dok se ne izgradi barem desetak drugih objekata te distributivna mreža. Teško je očekivati da se se to desi prije 2024. godine.

Osim troškova gradnje, trenutno su narasle i cijene rada, odnosno plaće, a radnike u maloprodaji je sve teže pronaći. S druge strane, kupovna moć građana je opala pa se Lidlu ne žuri s otvaranjem trgovina. 

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.