spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
5.1 ° C
5.1 °
5.1 °
95 %
1.3kmh
100 %
Ned
5 °
Pon
7 °
Uto
6 °
Sri
5 °
Čet
6 °

Požar koji je ljetos buktao dva tjedna na Blidinju napravio milijunsku štetu

- Oglasi -
- Oglasi -

Štete koje su nastale u velikom šumskom požaru na planini Čvrsnica koji je ljetos zahvatio Park prirode Blidinje procijenjene su na više od milijun KM, zbog čega će Općina Posušje tražiti pomoć viših nivoa vlasti.

Ovu odluku su donijeli općinski vijećnici Posušja nakon što im je 9. studenog detaljno predstavljen izvještaj elaborata o procijenjenoj šteti koju je uzrokovao stravičan šumski požar tijekom prošlog ljeta, kad je u gašenju vatrene stihije, koja je gutala sve pred sobom bila uključena i međunarodna pomoć.

- Oglasi -

Prema elaboratu o procijenjenoj šteti uzrokovanoj šumskim požarima, na osnovu zaprimljenim prijavama i izvršenom obračunu iznosi 1.031.294,74 KM.

- Oglasi -

,,Ovo se odnosi na štetu nastalu nakon velikog šumskog požara u Parku prirode Blidinje, u kojem je bilo zahvaćeno 339 hektara površine”, naglašeno je na tijekom sjednice u Posušju.

Povjerenstvo koje je izradilo elaborat predložilo je nekoliko mjera sanacije, između ostalog da načelnik donese Odluku o korištenju sredstava iz Proračuna općine, sukladno Zakonu o zaštiti i spašavanju.

S obzirom na to da ova sredstva, prema njihovoj ocjeni neće biti dostatna za cjelovito pokrivanje troškova štete, daljnji prijedlog je da se načelnik općine, sukladno zakonu, obrati županijskoj vladi sa zahtjevom za pomoć.

Još jedan prijedlog Povjerenstva odnosio se na općinski stožer Civilne zaštite, a vezan je za donošenje Odluke o korištenju sredstava ostvarenih temeljem posebne naknade za zaštitu i spašavanje.

Podsjetimo da je u srpnju ove godine požar na Čvrsnici divljao danima i da su se s vatrenom stihijom neumorno borile mnogobrojne vatrogasne ekipe, dobrovoljna društva i letjelice iz BiH i Hrvatske te je požar na Blidinju ugašen tek nakon 12 dana, kada je pala obilna kiša.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.