spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

POZNATA IMENA/ Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu protiv pet osoba, oštetili državni proračun za više od 2 milijuna KM

- Oglasi -

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv pet osoba za koje se sumnja da su oštetili državni proračun za više od 2,5 milijuna KM. Optuženi se terete za više kaznenih djela povezanih sa poreznom utajom u Bosni i Hercegovini. Troje optuženih su službenici i odgovorne osobe u UNO BiH. Optužnica je podignuta protiv: Kukobat Željka, rođenog 1962. godine u Glamoču, državljanina BiH i Srbije. Jamedžija Momirke, rođene 1960. godine u Foči, državljanke BiH i Srbije. Manojlović Slobodanke, rođene 1965. godine u Banja Luci, državljanke BiH, stručne suradnice u Grupi za reviziju i kontrolu RC Banja Luka UNO BiH. Lončar Lidije, rođene 1959. godine u Bužimu, državljanke BiH, stručne suradnice u Grupi za reviziju i kontrolu RC Banja Luka UNO BiH. Kulenović Nedima, rođenog 1955. godine u Banja Luci, državljanina BiH, nekadašnjeg šefa Grupe za prinudnu naplatu RC Banja Luka UNO BiH.

Optuženi se terete da su, u periodu od ožujka 2007. godine pa do 19.03.2013. godine, Kukobat Željko u svojstvu vlasnika i direktora pravne osobe “SIMA” d.o.o Aleksandrovac- Laktaši, organizirao grupu ljudi, a kojoj grupi su pristupili Jamedžija Momirka, direktor i odgovorna osoba u navedenoj pravnoj osobi, te uposlenici UNO BiH i to: Manojlović Slobodanka i Lončar Lidija, stručne suradnice u Grupi za reviziju i kontrolu RC Banja Luka, te Kulenović Nedim, šef Grupe za prinudnu naplatu RC Banja Luka, koji su zajedničkim djelovanjem počinili kaznena djela propisana zakonom BiH. U optužnici se navodi da su, optuženi Kukobat Željko kao organizator, a Jamedžija Momirka kao pripadnik grupe, ne pružajući zahtjevane podatke, odnosno pružajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima, izbjegli plaćanje poreza na dodatnu vrijednost (PDV). Optuženi Manojlović Slobodanka, Lončar Lidija i Kulenović Nedim, terete se kao pripadnici grupe i službene i odgovorne osobe u institucijama BiH svojim radnjama, kršenjem zakona i propuštanjem dužnosti nadzora, nesavjesno postupili u vršenju svoje dužnosti, nisu obračunali porez za pomenutu pravnu osobu, u čemu se ogleda i njihovo koruptivno djelovanje i kojim radnjama su pribavili protivpravnu korist za ovu pravnu osobu, odnosno njegovog vlasnika Kukobat Željka na temelju neplaćenog poreza u iznosu od 2.758.558,00 KM te time pričinili štetu za proračun BiH u navedenom iznosu.

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela: Kukobat Željko i Jamedžija Momirka kazneno djelo udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz člana 249. u vezi sa kaznenim djelom porezne utaje ili prevare iz člana 210. KZ-a BiH, a Manojlović Slobodanka, Lončar Lidija i Kulenović Nedim kazneno djelo udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz člana 249. u vezi sa kaznenim djelom nesavjestan rad u službi iz člana 224. istog Zakona. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH koji je istu potvrdio. Ranije tijekom dana, Sud BiH je donio rješenje i u odvojenom predmetu šefici Uprave za neizravno oporezivanje BiH Jeleni Majstorović i drugima o određivanju pritvora od najduže mjesec. Pritvor je određen i Radenku Popoviću i Stevi Saviću koji po ovom rješenju može trajati najduže jedan mjesec, računajući od dana lišenja slobode ili do nove odluke Suda.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE