spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
5.2 ° C
5.2 °
5.2 °
89 %
2kmh
100 %
Sub
5 °
Ned
5 °
Pon
7 °
Uto
6 °
Sri
4 °

Poznato koliko stanovnici BiH drže novaca u bankama

- Oglasi -
- Oglasi -

Vrijednost depozita stanovništva u domaćoj valuti u BiH, prvi put je veća od depozita u stranoj valuti, što ukazuje na rast povjerenja u domaću valutu i oporavak štednje u BiH, priopćeno je iz Centralne banke BiH.

Prema posljednjim raspoloživim podacima CBBiH, na kraju rujna 2022. godine ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH iznosili su 14,22 milijarde KM.

- Oglasi -

Na godišnjoj osnovi, depoziti stanovništva na kraju rujna bilježe pad od 271,8 milijuna KM ili 1,9%,  što je, prvenstveno, posljedica povlačenja depozita i neizvjesnosti zbog rata u Ukrajini u periodu od ožujka do svibnja, da bi nakon toga došlo do ponovnog porasta depozita. Uočava se promjena preferencije u pogledu likvidnosti, jer građani značajno povećavaju svoja držanja u depozitima koji su visoko likvidni i raspoloživi u kratkom roku (transakcijski depoziti rastu za 10,7%), dok se kod oročenih i štednih depozita bilježi pad od 13,8%.

- Oglasi -

Posmatrano po ročnoj strukturi, oročeni i štedni depoziti na kraju rujna 2022. godine iznose 4,70 milijardi KM ili 33,1% ukupnih depozita stanovništva, od toga kratkoročni depoziti čine 356 milijuna KM (7,6%), a dugoročni 4,35 milijardi KM (92,4%). Transakcijski računi i depoziti po viđenju iznose 9,52 milijarde KM i čine 66,9% ukupnih depozita stanovništva, od toga transakcijski računi iznose 5,72 milijarde KM, a depoziti po viđenju 3,80 milijardi KM, piše Fokus.

U pogledu valutne strukture, nedavno je došlo do važne promjene koja se ogleda u tome da su ukupni depoziti u domaćoj valuti prevazišli ukupne depozite u stranim valutama. Depoziti u domaćoj valuti su dostigli iznos od 7,29 milijardi KM što čini 51,3% sudjelovanja, dok depoziti u eurima i u KM sa valutnom klauzulom vezanom za euro valutu iznose 6,26 milijardi KM ili 44,0%. Štednja u ostalim stranim valutama je vrlo skromna i iznosi 674 milijuna KM ili 4,7% sudjelovanja.

Većina građana veruje da je štednja važna, ali manji broj je u mogućnosti da redovno odvaja novac na mjesečnom nivou, naročito danas kada inflacija smanjuje kupovnu moć. Stanovnici BiH štede novac kako bi stvorili rezerve za teže periode koji mogu doći, a jedan dio to čini kako bi financirali veće kupovine ili odlaske na odmor. Depoziti građana predstavljaju glavni izvor financiranja za domaće banke i imaju daleko najveće sudjelovanje od 49,6% u ukupnim depozitima kod komercijalnih banaka i njihovoj zaštiti se posvećuje velika pažnja od svih uključenih institucija, priopćili su iz Centralne banke.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.