Vitez
oblačno
-2.2 ° C
-1 °
-3.3 °
69 %
1.5kmh
90 %
Ned
10 °
Pon
9 °
Uto
9 °
Sri
8 °
Čet
2 °

Predstavljen detaljan plan vakcinacije protiv koronavirusa u županijama

Federalni stožer predstavio je danas Plan vakcinacije protiv koronavirusa u Federaciji BiH. Kako je rečeno, Pfizerova vakcina će, kada stigne, biti raspoređena svim županijama prema broju stanovnika i bit će besplatna.

Županijski zavodi za javno zdravstvo u prosincu su dobili zadaću da formiraju operativne timove za provođenje vakcinacije i odrede timove za vakcinaciju u zdravstvenim ustanovama. Oni su, prema riječima direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davora Pehara, odmah počeli praviti popise ljudi prema prirotetima koji trebaju biti vakcinirani i na temelju toga će vakcinacije i biti organizirane.

“Prioritetne grupe su zdravstveni radnici i drugo zdravstveno osoblje, zatim štićenici socijalnih ustanova za starije osobe preko 65 godina i uposlenici tih ustanova, osobe s kroničnim bolestima i osobe koje su zaposlene u značajnim javnim službama. Primarni cilj plana je smanjiti morbiditet i mortalitet koji se može dovesti u vezu s koronavirusom te smanjiti prijenos među građanima i na taj način očuvati funkcionalnost društva”, kazao je Pehar.

Operativni županijski timovi će biti sačinjeni od voditelja provedbe plana, osobe koja je zadužena za logističku superviziju i osobe za nadgledanje procesa vakcinacije na terenu. Svi zavodi su već formirali timove koji će u utorak proći detaljnu edukaciju.

“Sve županije će odmah dobiti broj vakcina prema broju stanovnika i prioritetnim skupinama koje je odredio Zavod za javno zdrastvo. Predložili smo da se vakcinacija odvija svakih 10 minuta kako se pacijenti ne bi susretali, to znači da se u jednom satu može obaviti 6 vakcinacija. Timovi su dužni informirati sve ljude o sastojcima vakcine, mogućim neželjenim reakcijama i nadzirati pacijente 15 minuta nakon primanja vakcine. Preporučili smo da u staračkim domovima vakciniraju od sobe do sobe jer to omogućava da se u jednom satu vakcinira veći broj ljudi, pretpostavili smo da bi se u satu moglo vakcinirati 12 korisnika”, kazala je epidemiologinja Mia Blažević.

Plan je da se na početku prve faze vakcinira 20 posto stanovnika, a s obzirom na to da ćemo dobiti male količine vakcine, one će biti usmjerene prema zdravstvenim radnicima.

“Za sada nemamo konkretan broj zdravstvenih radnika koji su iskazali želju da prime vakcinu, u utorak ćemo dobiti spiskove za vakcine, nadamo se dobrom odzivu. Kada je riječ o interesu građana, prema tri ispitivanja koja smo proveli, 50 posto građana je izrazilo volju da prime vakcinu”, rekla je Blažević.

Na sastanku koji je planiran za utorak bit će dogovorene detaljnije procedure procesa vakcinacije, a istovremeno će se izvršiti edukacija timova o transportu, rukovanju, načinu izvještavanja o potrošnji i mogućim neželjnim reakcijama i drugim operacijama.

Kada je riječ o neželjenim reakcijama, Blažević kaže da se alergijske reakcije ne događaju isključivo na vakcinu te da su one iznimno rijetke.

Izvor: klix.ba

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.