spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Predstavljena strategija za zaštitu djece i ugroženih kategorija

- Oglasi -

Smanjenje siromaštva, osnaživanje i ubrzanje inkluzije marginaliziranih pojedinaca i skupina neki su od strateških ciljeva sadržanih u nacrtu strategije razvoja sustava socijalne i dječje zaštite u FBiH za razdoblje 2023. – 2030., koju je predstavilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u suradnji s UNICEF-om BiH.

- Oglasi -

Strategija, kako je izjavio federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, nije važna samo za oblast socijalne politike nego općenito za razvoj FBiH.

– Nekoliko je strateških ciljeva ove strategije i jedan od osnovnih jest umanjenje siromaštva i ublažavanje posljedica siromaštva, inkluzija marginaliziranih skupina našeg društva, smanjenje procesa institucionalizacije, kao i utvrđivanje određenih koraka za deinstitucionalizaciju. Općenito, da stavimo u fokus centre i službe socijalnog rada, da uradimo njihovu reformu s obzirom na to da su oni devastirani u proteklom razdoblju i svedeni na čistu administraciju. Želimo vratiti dignitet socijalnih radnika i da se oni, u ovakvom kompleksnom trenutku kada se događaju mnoge negativne pojave, suštinski bave svojim poslom, a ne pukom administracijom – naglasio je Delić. Izrazio je nadu da će ova strategija, kao i mnoge druge koje budu radili, dati pravi smjer kretanja iz čega će proisteći suštinski akcijski planovi i mjere. Zamjenica predstavnika UNICEF-a za BiH Catherine Bauman izrazila je zadovoljstvo što su dio tog događaja koji predstavlja prekretnicu za pitanje zaštite djece i svih ugroženih kategorija u FBiH s obzirom na to da se ova strategija upravo bavi pitanjima zaštite takvih kategorija. – Dio strategije na koji smo zaista ponosni bavi se pitanjem smanjenja siromaštva, a velika pozornost bit će usmjerena na sve ugrožene i marginalizirane skupine djece kako bismo mogli osigurati podršku toj djeci i kako bi ona, jednog dana kada odrastu, mogla dati svoj puni doprinos razvoju i jačanju ovog društva. Ono na što smo još ponosni jest da ćemo se baviti zaštitom kroz okvir obitelji jer ćemo nastojati smanjiti broj djece koja će biti smještena u institucionalnom okviru koji može negativno utjecati na njihov mentalni i emotivni razvoj – dodala je.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE