spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
31.4 ° C
31.4 °
31.4 °
31 %
2.3kmh
1 %
Sri
31 °
Čet
35 °
Pet
35 °
Sub
24 °
Ned
20 °

Preminuo poznati hrvatski slikar koji je oslikao i svetište u Vitezu

- Oglasi -
- Oglasi -

U 95. godini preminuo je jedan od najvećih hrvatskih umjetnika Đuro Seder. Stvarao je, praktički, do posljednjeg dana, veselio se životu. O slikanju je često promišljao, mijenjao je stilove. Bio je, na početku, pripadnik Grupe Gorgona, slikao je tamne slike. Potom je slikao vedro, pred sam kraj života mnoge autoportrete

Svoju je viziju uspješno prenosio i generacijama studenata na zagrebačkoj likovnoj akademiji. Bio je i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Dao je veliki doprinos oslikavanju svetišta svetoga Ante na Kalvariji – duhovnom svjetioniku Lašvanske doline u mjestu Mali Mošunj u Vitezu, u motivu posljednje večere. Također je naslikao i više od 200 umjetničkih remek djela posljednje večere koja krase domove Hrvata, katolika diljem BiH i Hrvatske.

- Oglasi -

Seder se rodio u Zagrebu, 29. studenog 1927. Pohađao je Prvu klasičnu gimnaziju u Zagrebu, a maturirao je 1946. na Klasičnoj gimnaziji u Splitu. Studij slikarstva završio je 1951. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Antuna Mejzdića, dok je specijalizaciju za slikarstvo završio 1953., kod profesora Marina Tartaglie.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.