spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2 ° C
2 °
2 °
94 %
1.4kmh
100 %
Uto
2 °
Sri
4 °
Čet
5 °
Pet
7 °
Sub
8 °

Pripremljena nova bh. strategija za borbu protiv organiziranog kriminala, evo šta u njoj piše

- Oglasi -
- Oglasi -

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine pripremilo je prijedlog nove trogodišnje Strategije za borbu protiv organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini za period od 2023. do 2026. godine, nakon što je prethodna bila za period 2017.-2020. godina.

Kako je istaknuto, ovaj strateški dokument opisuje novi i transformativni pristup Bosne i Hercegovine u prevenciji i borbi protiv organiziranog kriminala, te održava i političku volju u borbi protiv organiziranog kriminala kao jednog od ključnih prioriteta.

- Oglasi -

U ovom strateškom dokumentu koji ima 13 stranica, procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini djeluje više organiziranih kriminalnih grupa (OKG) koje su regionalno povezane sa istim takvim grupama u zemljama u okruženju i šire, a najviše sa grupama iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova.

- Oglasi -

,,Osnovni metod njihovog djelovanja je ulaganje velikih suma nelegalno stečenog novca u legalne tokove, tzv. “pranje novca”. U ostvarivanju svojih ciljeva, koriste sve raspoložive metode uključujući korupciju, zloupotrebu medija, upotrebu nasilja i slično”, navodi se.

Od ukupnog broja dokumentiranih kriminalnih grupa u BiH u periodu od 2018. do 2020. godine njih više od 90 posto je uključeno u nezakonitu trgovinu drogom, gospodarski kriminal, krijumčarenje ljudi i imovinski kriminal.

,,Analizom prikupljenih podataka prilikom izrade dokumenta Procjena prijetnje od organiziranog kriminala u BiH 2021, utvrđeno je da veći broj organiziranih kriminalnih grupa svoje aktivnosti realizira samo na području Bosne i Hercegovine. S druge strane, na prostoru Bosne i Hercegovine djeluju i OKG sa šireg područja Balkana i šire”, dodaje se u prijedlogu strategije.

Strategija navodi i četiri ključna cilja i mjere koje se planiraju poduzeti kako bi ti ciljevi bili realizirani.

Prvi cilj je preveniranje organiziranog kriminala, a mjere koje se planiraju poduzeti su kontinuirano utvrđivanje i praćenje novih trendova regrutiranja u organizirane kriminalne grupe kao i novih načina izvršenja krivičnih djela, kao i podizanje svijesti građana, posebno mladih.

Za otkrivanje i krivično gonjenje organiziranih kriminalnih grupa jedna od mjera je unaprjeđenje kapaciteta institucija.

Mjere za realizaciju cilja zaštitite društva i ekonomije od organiziranog kriminala su pružanje zaštite i potpore oštećenim i žrtvama, zatim zaštita svjedoka, istraživačkih novinara i uzbunjivača od odmazde, oduzimanje imovine koja proizilazi iz krivičnih djela, ali i zaštita osnovnih ljudskih prava i sloboda osumnjičenih, optuženih kao i osuđenih osoba.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.