spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
89 %
2.1kmh
100 %
Pet
14 °
Sub
21 °
Ned
20 °
Pon
19 °
Uto
17 °

Pripremljena odluka o zabrani izvoza šumskih drvnih sortimenata iz BiH

- Oglasi -
- Oglasi -

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pripremilo je Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata radi osiguravanja neophodnih količina za prerađivačku industriju u BiH i očuvanja šuma.

,,Riječ je o odluci kojom se do kraja godine zabranjuje izvoz oblovine iz BiH. Odluku smo pripremili na temelju zaključaka zajedničkog sastanka sa predsjedateljem Vijeća ministara BiH i premijerima Republike Srpske i Federacije BiH. Očekujemo kako će Vijeće ministara BiH u što skorijem roku usvojiti predloženu odluku”, poručio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

- Oglasi -

Prema njegovim riječima, nakon negativnih posljedica pandemije covid-19 i povećane potražnje za proizvodima drvoprerađivačke industrije, neophodno je sve raspoložive količine šumskih drvnih sortimenata usmjeriti prema domaćim drvoprerađivačima u cilju daljeg rasta i razvoja ovog sektora.

- Oglasi -

,,U uvjetima nedostatka sirovine na tržištu, gospodarski subjekti iz Republike Srpske i Federacije BiH su ograničeni na proizvodnju određenih količina, sa sirovinom koju uspiju osigurati sa tržišta. Zbog toga smatramo da je potpuno opravdano privremeno zabraniti izvoz šumskih drvnih sortimenata, kako bi domaći drvoprerađivači bili u mogućnosti da osiguraju dovoljne količine ove sirovine za svoju proizvodnju”, naveo je Košarac.

On je naglasio da dodatni razlog za usvajanje ove odluke predstavlja potencijalni poremećaj na tržištu zbog situacije u Ukrajini, piše Klix.

,,Ukrajina je jedna od najvećih izvoznika oblovine u svijetu. Postoje naznake da bi, zbog aktualnih događanja u ovoj zemlji, moglo doći do velike potražnje za izvozom oblovine, što ne ide u prilog domaćim drvoprerađivačima. Naša namjera je da primarno razvijamo i unaprjeđujemo domaće kapacitete i osiguramo uvjete da potrebne količine sirovine ostaju našim drvoprerađivačima”, zaključio je Košarac.

Podsjetimo, ovo je već najavljeno nakon sastanka predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije sa entitetskim premijerima i državnim ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Tada je rečeno da nema straha od nedostatka određenih roba, ali da će morati zabraniti izvoz trupaca iz BiH.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE