spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2 ° C
2 °
2 °
87 %
2kmh
100 %
Uto
3 °
Sri
7 °
Čet
8 °
Pet
8 °
Sub
7 °

Proljetni mraz pravi probleme bh. poljoprivrenicima, neki pokušavaju spasiti voćnjak

- Oglasi -

Posljednjih godina poljoprivrednici se sve češće suočavaju s pojavom ekstremnih vremenskih (ne)prilika, poput proljetnog mraza, suše, poplave ili tuče.

Također, specifični vremenski uvjeti, poput sunčeve svjetlosti, temperature, kiše, vjetra i vlage, utječu na cjelokupni proizvodni proces, od pripreme tla za sjetvu/sadnju do berbe, a znanstvenici predviđaju sve intenzivniju pojavu ovakvih ekstrema koji već sada uzrokuju čak i značajne gubitke u prinosu.

No, iako su kiša i vlaga nužne za proljetnu sjetvu, obilne oborine i mrazovi trenutno izazivaju određene probleme poljoprivrednicima u FBiH.

Kiša neće naškoditi jer je zemlji potrebna vlaga, a zima je bila slaba po pitanju snijega i oborina. Što se tiče mraza, jest bilo određenih šteta, kazao je predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo navodeći kako trenutna situacija nije ni alarmantna ni katastrofalna.

Ima šteta u mjestima gdje je voće ranije probeharalo i gdje vegetacija ranije kreće, ali ništa nije alarmantno. Bit će manje uroda i to je to. Ono što je važno je da u razdoblju koji je pred nama ne bude mraza, jer to bi bilo katastrofa za poljoprivredu, kazao je Bićo.

Admir Kahriman iz Udruge poljoprivrednih proizvođača FBiH za Faktor je kazao kako zemljište otežava uvjete sjetve.

Mokro zemljište trenutno malo otežava uvjete sjetve kada je u pitanju poljoprivredna mehanizacija, odnosno, teže je obrađivati zemlju. S druge strane, uz kišu, imali smo jake mrazove koji su ugrozili voće, kao i dijelove s manjom nadmorskom visinom, a na kojima je prije počela sjetva, početkom travnja, kazao je Kahriman.

Istaknuo je i kako je dosta proizvođača palilo plinske topove ili bale sijena okolo ili unutar voćnjaka kako bi ublažilo mraz na behar ili plod.

Kiša kao kiša je poželjna i ona je dobra, međutim, nikada se ne može uskladiti ugodno s korisnim. Imali smo suho zemljište, čekali smo kišu. Kao proizvođači, mi čekamo kišu nekoliko dana da pada, da nam natopi zemljište i da dalje počnemo raditi – kazao je Kahriman za Faktor, navodeći kako neće biti značajnijih gubitaka.

U budućem razdoblju primijenit će se odgovarajuća agrotehnička mjera i to će, ako malo kasni sjetva, sve nadoknaditi. Urod će sigurno doći, zaključio je. Bićo je za Večernji list dodao kako proljetna sjetva ide svojim tijekom.
Sjetva inače ide svojim tijekom, vrijeme se popravilo. Malo se čeka da se zemlja osuši od kiša koje su je natopile, ali sve je, može se reći, po planu. Inače, ova godina će poljoprivrednicima biti puna izazova. Gnojiva su jako poskupjela pa se zemlja mnogo manje gnoji. Proljetna sjetva ove je godine skuplja do 150 posto, pa će i poljoprivredni proizvodi biti katastrofalno skupi zbog cijele situacije i poremećaja cijena na tržištu. Činjenica je kako poljoprivrednici nemaju dovoljno sredstava za kupovinu gnojiva, pa količinu plodova pokušavaju nadoknaditi zasijanim površinama. Tako da ćemo imati puno više zasijanih površina, ali istu količinu uroda kao što se, primjerice, prije sijalo. Količine koje smo imali ranijih godina nekako će se dosegnuti, ali kvaliteta proizvoda bit će jako upitna jer oni moraju imati hranu, a to su mineralna gnojiva, kazao je Bićo, dodajući da se nada dobrim vremenskim prilikama koje su od velike važnosti za sve proizvođače.
Samo da nas vrijeme posluži i da idemo raditi te stvorimo nešto svoje kako ne bismo bili ovisni o uvozu. Valjda će nekada doći bolja vremena, kazao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH. Kazao je kako država treba voditi puno više brige o poljoprivredi.

Država treba puno više voditi brigu o tome, izdvajati više novca kako mladi ljudi ne bi napuštali njezine granice i odlazili tražiti kruha na drugoj strani. Istina, ove su godine izdvajanja za poljoprivredu nešto veća. No, iznosi koji su namijenjeni poljoprivredi dovoljni su da se zadrži postojeća proizvodnja, ali ne i da se pokrene nova te da se zaštiti domaća proizvodnja, kazao je ranije Bićo.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.