spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Propada li sezona skijanja u BiH? Zima je, a snijega nema

- Oglasi -

Kraj godine se bliži, pa iako bismo trebali već uveliko planirati kada otići na planinu i uživati u zimskim čarima – izgleda da je skijaška sezona ove godine malo prolongirana. Promjena klime na globalnom nivou izazvala je poremećaja koje ostavljaju traga i utječu na klimatske prilike i u Bosni i Hercegovini. Godina za nama donijela je porast prosječne temperature zraka, pa se samim tim i oborinski režim promijenio. Ove godine vrijeme je samo pratilo trendove iz prethodnih godina, a toplije i sušnije sezone nastavile su se i 2022. godine.

“Počeli smo godinu sa apsolutnim rekordom u Mostaru i nastavili sa brojnim rekordima u pogledu maksimalnih temperatura, a najupečatljivije je bilo dugo Miholjsko ljeto u listopadu, gdje smo imali skoro cijeli mjesec bez oborina sa natprosječnim temperaturama. Takve vremenske prilike svakako da su posljedica klimatskih promjena”, kaže Bakir Krajinović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ). Zbog prethodno pobrojanih činjenica došlo je do disfunkcije u godišnjim dobima, temperaturnim vrijednostima i oborinama što se oslikalo i na ovogodišnju skijašku sezonu na bh. planinama. Iako bi skijaška sezona već uveliko trebala biti u jeku, zbog nedostatka snježnih oborina, a i temperatura koje su iznad prosjeka za ovo doba godine – ljubitelji zimskih sportova moraju pričekati još neko vrijeme.

Kako kaže Krajinović, tek početkom iduće godine postoji mogućnost za formiranjem snježnog pokrivača. Doduše, mala. “One prave, očekivane, snježne oborine prema svim raspoloživim prognoznim modelima, neće biti tijekom ovog mjeseca. Za pravu zimsku idilu još ćemo sačekati. Početkom narednog mjeseca postoji mala vjerojatnoća da će biti dovoljno snježnih oborina da se formira snježni pokrivač”, poručuje Krajinović.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.