spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
-5 ° C
-5 °
-5 °
97 %
0.6kmh
94 %
Ned
1 °
Pon
5 °
Uto
3 °
Sri
7 °
Čet
5 °

Betlehemsko svjetlo mira sinoć stiglo u Vitez

- Oglasi -

Zahvaljujući dugogodišnjem prijateljstvu Odreda izviđača ,,Radobolja” Mostar i Hrvatskog planinarskog društva ,,Vitez”, Betlehemsko svjetlo i ove je godine stiglo u Vitez.

Već prema tradiciji, susret viteških planinara, ali i njihovih prijatelja iz drugih planinarskih društava i izviđača s izviđačima ,,Radobolje” dogodio se u dvorištu župne crkve sv. Juraja u Vitezu. Svi su oni Betlehemsko svjetlo mira odnijeli u svoje župe, a župljani župe Vitez također ga mogu ponijeti u svoje domove i obitelji.

Inače, središnja svečanost, Peace Light Misa, održana je u Beču, 10. prosinca 2022., s predstavnicima raznih kršćanskih crkava, a izviđači iz Mostara Svjetlost su preuzeli od svojih kolega iz Hrvatske, na svečanosti u Splitu.

Betlehemsko svjetlo mira je inicijativa koja je počela 1986. godine u Austriji, u okviru dobrotvorne misije za djecu s poteškoćama, kao i za ljude u potrebi. Ta se inicijativa vrlo brzo proširila u više europskih zemalja, te u Ameriku. Inicijativu Betlehemskog svjetla na božićnu večer 1986. u emisiji austrijske televizije potaknula je jedna gledateljica. Ona je u toj emisiji u kojoj ljudi pomažu jedni drugima kao zahvalu odlučila pokloniti svjetiljke umjesto božićnih darova.

Tako se zapravo razvila ideja Betlehemskoga svjetla mira, a jedan predstavnik austrijskih izviđača na prvu nedjelju došašća svake godine u špilji Kristova rođenja u Betlehemu pali svjetlo te ga nosi u Beč u zrakoplovu i to je jedino otvoreno svjetlo koje smije putovati u zrakoplovu. Nakon slavlja u glavnom austrijskom gradu, Betlehemsko svjetlo mira izviđači iz uključenih zemalja prenose u svoje zemlje, piše Radio Vitez.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.