spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
-3.5 ° C
-3.5 °
-3.5 °
97 %
0.4kmh
100 %
Pon
5 °
Uto
3 °
Sri
6 °
Čet
7 °
Pet
1 °

Božićni običaji Hrvata katolika na Kalvariji u Vitezu

U krajevima širom BiH katolici slave Božić gotovo na isti način – početkom došašća ide se na zornice, sije se pšenica, kiti se jelka, postavljaju jaslice, pred sam Božić se prave kolači, priprema meso, na Badnji dan se ide na polnoćku, kao i na misu na Božić, iza toga se okuplja obitelj na svečani ručak i slavi se..
- Oglasi -

No, ima razlika u tradiciji kako se u kojem dijelu BiH slavi Božić. Iako su običaji gotovo isti, ipak ima malih razlika od kraja do kraja, piše Travnički vjesnik.

Pripreme za božićne blagdane počinju krajem studenog. Na području Središnje Bosne već za svetu Katu obavljale su se svinjokolje, no u okolici Vareša krajem studenoga nabavljala bi se zaoblica (prase, janje i tele) da se utovi do Božića. Božićne običaje karakterizira kićenje zelenilom i drugim ukrasima, unošenje slame i priprema božićnog stola, paljenje panja badnjaka, izricanje čestitki i govornih formula za dobrobit kućanstva i ukućana te posjeta čestitara.

Večera na Badnjak uvijek je posna ili barem nemrsna, popraćena molitvom u znaku pripreme za odlazak na misu. Molitvu je predvodio najstariji član obitelji. Prije molitve palile su se svijeće na prozorima i žitu, te su one gorjele sve dok traje večera.

Na Badnji dan u Središnjoj Bosni bi se postilo tako da bi se tijekom dana jelo vrlo malo (čaja, kuhanih krumpira, grahove čorbe). Navečer, ukućani bi se okupljali oko stola na zajedničku večeru, koja je također posna, i obično se sastojala od posnog graha ili grah-salate, posne potkrže s lukom i ribe te gibanice. Za one koji nisu voljeli slatko i koji su uz večeru popili koju čašicu rakije, umjesto gibanice, spravljala bi se pita od bijelog luka ili koja druga pita.

Katolici u Središnjoj Bosni posebno su ponosni na još jedan običaj. Tradicionalnim paljenjem svijeća na brdu Kalvarija u Vitezu dočekuju Božić. U podnožju svetog brda Kalvarije započnu paljenje svijeća te od postaje do postaje idu, kreirajući put do vrha brda, što u praksi izgleda kao da put vodi u nebo.

Tako je bilo i večeras, kada brojne Vitežane ni magla nije spriječila da tradicionalno upale svijeće i jedni drugima na svetom brdu Kalvariji čestitaju Badnjicu.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.