spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
4.1 ° C
4.1 °
4.1 °
99 %
1.3kmh
100 %
Čet
4 °
Pet
7 °
Sub
9 °
Ned
8 °
Pon
10 °

Brojni hodočasnici još uvijek u Međugorju, od Europe i Amerike do Južne Koreje

- Oglasi -
- Oglasi -

Iako se vrhunac turističke sezone u Međugorju bliži kraju, ovdje još uvijek, svakoga dana, borave hodočasnici iz raznih dijelova svijeta.

,,Svakoga dana primijetimo hodočasnike iz najmanje 20 država, i to iz daleke Južne Koreje, Australije, Amerike do svih europskih zemalja. Naša sezona završava s listopadom, ali smo iznimno zadovoljni”, rekao je Feni Željko Vasilj, voditelj ureda Turističke zajednice Međugorje.

- Oglasi -

Smatra kako bi se od iduće godine Međugorje moglo vratiti punom kapacitetu, kao u vremenu prije pandemije.

- Oglasi -

,,Ali, zadovoljni smo jer su nam najznačajnija tržišta ove godine ponovno tu, s tim da se u zadnjih nekoliko godina malo promijenila struktura gostiju. Ranije su prednjačili Talijani, dok su proteklih godina vodstvo preuzeli Poljaci, Ukrajinci, Mađari, Česi”, pojašnjava Vasilj.

Dodaje kako je do prošle godine u Međugorju boravio preminuli poljski nadbiskup Hernyk Hoser zbog čega je, između ostaloga, dolazio veliki broj Poljaka, dok je sada tu nadbiskup mons. Aldo Cavalli iz Italije. Ističe kako se u zadnje vrijeme primijeti da se i Talijani sve više vraćaju Međugorju.

,,Posebno je značajan najposjećeniji tjedan u Međugorju kada se održava Mladifest, a koji nas je i ove godine iznenadio jer je okupio 30 tisuća mladih ljudi iz 70 zemalja svijeta. Kada govorim o brojkama, mi najčešće imamo podatke o stranim hodočasnicima, ali u tim danima bude još toliko domaćih hodočasnika iz BiH i Hrvatske”, podvukao je on.

Govoreći o uspostavi lokalnih turističkih zajednica u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, Vasilj tvrdi kako je sada uspostavljen zakonski okvir za vraćanje pravnog statusa općinskim turističkim zajednicama, a time i prihodima koji se ostvaruju na lokalnim razinama.

,,To je već započet proces u Čitluku, tako da će već za narednu sezonu, odnosno u sljedećoj kalendarskoj godini, lokalna turistička zajednica profunkcionirati, za što vjerujem da će biti dobro polazište”, naglasio je on.

Inače, u Međugorju ovih dana borave brojni hodočasnici. U razgovoru za Fenu hodočasnica Kitty Ross iz Irske kazala je kako je u Međugorje došla peti put ističući da ovo mjesto liječi srca te da je izvanredno.

Španjolac Samuel je drugi put u Međugorju te smatra kako ovaj “raj na zemlji” svatko doživi na svoj ili drugačiji način, ali da se u svima probudi lijep i pozitivan osjećaj.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.