spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
28.1 ° C
28.1 °
28.1 °
48 %
0.3kmh
0 %
Pon
33 °
Uto
33 °
Sri
34 °
Čet
33 °
Pet
34 °
spot_img

Svetom misom na Veliku subotu Vitežani dočekali Uskrs: Uz Isusa lakše možemo prebroditi sve životne nevolje

- Oglasi -
- Oglasi -

Velika je subota, kršćanski blagdan koji se slavi dan prije Uskrsa. Posljednji je to dan svetog Trodnevlja i dan kada vjernici razmišljaju o muci i smrti Kristovoj.

Zajedno s Velikim četvrtkom i Velikim petkom čini Vazmeno trodnevlje. Velika subota dan je tišine i molitve, dan Isusovog počinka u grobu.

- Oglasi -

Posebno slavlje slijedi u Svetoj noći koja se sastoji od četiri dijela, a koje je proslavljeno i u Vitezu: prvi dio- Služba svjetla (blagoslov ognja s kojeg se pali svijeća koja znači uskrsnulog Isusa); drugi dio- Služba riječi (čitanje Biblije Starog i Novog zavjeta); treći dio- Krsna služba (krštenje katekumena i obnova krsnih obećanja, jer prvi kršćani su se krstili samo u toj noći); četvrti dio- Euharistijska služba koja ima značenje s Kristom prijeći iz smrti u život, to je ujedno i najsvečaniji obred crkvene godine. Na svetoj misi u Vitezu propovijedao je fra Bojan Martinovića koji je kazao kako uz Isusovu pomoć možemo prebroditi sve nevolje s kojima se danas susrećemo te nema odustajanja, Isus će pomoći maknuti kamen s našeg srca koje je zarobljeno raznim grijesima.

- Oglasi -

“Čestit i blagoslovljen Uskrs neka bude u srcima i dušama svih vjernika”, poručio je na koncu župnik fra Velimir Bavrka.

- Oglasi -
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE