spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
1.4 ° C
1.4 °
1.4 °
81 %
1.4kmh
98 %
Ned
1 °
Pon
5 °
Uto
4 °
Sri
6 °
Čet
5 °

Drugi dan Božića je blagdan sv. Stjepana – znate li zašto ga slavimo

- Oglasi -

Za neke je drugi dan Božića samo još jedan slobodan dan, kao stvoren za izležavanje ispred TV-a i uživanje u slasnim božićnim delicijama, dok je za vjernike to dan u kojem se slavi sv. Stjepan – prvi kršćanski mučenik.

Blagdan sv. Stjepana Prvomučenika u Katoličkoj crkvi slavi se 26. prosinca, drugog dana Božića, te je blagdan i neradni dan u Republici Hrvatskoj i brojnim drugim državama.Kako se obilježava blagdan sv. Stjepan? Na taj dan slavi se novi početak, a običaj je da se odlazi čestitati Božić rodbini, prijateljima i susjedima.posterSveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik ili prvomučenik, bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima Crkve. O njegovu životu malo toga se zna, no zbog svog otvorenog propovijedanja Isusova nauka i pripadništva zajednici kršćanskih učenika oko 36. godine nakon Krista bio je osuđen za bogohuljenje te je kamenovan do smrti. Pred Velikim je vijećem održao govor koji je još više uznemirio jeruzalemske starješine, pa su ga doveli izvan gradskih zidina i kamenovali. U Svetom pismu navedene su njegove posljednje riječi prije smrti: ‘Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh.’ Sv. Stjepan najčešće je prikazan kao mladić odjeven u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj i kamenom u drugoj ruci.Danas je sveti Stjepan simbol oprosta i borbe protiv nepravde.U našim je krajevima ovaj blagdan poznat pod nazivom Štefanje, a ujedno je imendan svima koji se zovu Stjepan, Štef, Stipe, Štefica, Štefanija, Stephanie…

Njegovo ime na grčkom jeziku znači ‘kruna, vijenac’, pa uz Stjepane i ostale varijante tog imena imendan slave Krunoslavi i Krunoslave.Sveti Stjepan štuje se i kao zaštitnik đakona, zidara, klesara, izrađivača lijesova i onih koji boluju od glavobolje.Inače, u pravoslavnim crkvama slavi se 27. prosinca, a ako se koristi julijanski kalendar, onda je to po gregorijanskom 9. siječnja.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.