spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
31.4 ° C
31.4 °
31.4 °
31 %
2.3kmh
1 %
Sri
31 °
Čet
35 °
Pet
35 °
Sub
24 °
Ned
20 °

Izjava za javnost bosanskih franjevaca nakon Kapitula: „Mi franjevci Bosne Srebrene i dalje ostajemo uz svoj narod i na svojim ognjištima“

- Oglasi -
- Oglasi -

Nakon Kapitula Franjevačke provincije Sv. Križa – Bosne Srebrene, koji je proslavljen u samostanu Sv. Pavla u Sarajevu od 25. do 30. travnja, franjevci su objavili izjavu za javnost.

Izjavu objavljenu na mrežnoj stranici Provincije, prenosimo u cijelosti:

- Oglasi -

Povijesni trenutak u kojem živimo obilježen je dubokom političkom, gospodarskom, društvenom, kulturnom i moralno-etičkom krizom. Na političkom planu naša domovina Bosna i Hercegovina još je uvijek rastrgana između separatizma i unitarizma, a najvažnije sfere javnog života i dalje su ugrožene korupcijom, nepotizmom i stranačkom podobnošću. Svim ovim trajnim poteškoćama pridružile su se i teške posljedice pandemije koronavirusa

- Oglasi -

Sve ovo  – politička nestabilnost, teško gospodarsko stanje, loša klima u društvu i vojni sukob u Europi – opterećuje život običnog čovjeka, a posebno pogađa mlade ljude čime se ubrzava već dugogodišnji egzodus mladih obitelji jer ne mogu sebi osigurati dostojnu egzistenciju u vlastitom zavičaju.

Vjerni svojoj višestoljetnoj misiji, mi franjevci Bosne Srebrene i dalje ostajemo uz svoj narod i na svojim ognjištima, pokušavajući učiniti onoliko koliko je u našoj moći kako bi se ublažile neprilike s kojima se suočavaju naši vjernici, osobito oni koje je društvo marginaliziralo.

Vjerujemo kako je cjelovita i europska Bosna i Hercegovina, u kojoj će se osigurati individualna, nacionalna i vjerska prava i slobode svih koji u njoj žive, najbolji životni okvir za sve nas. Izgradnji takve Bosne i Hercegovine, vjerni svom povijesnom naslijeđu, želimo i mi sa svoje strane pridonositi prema svojim mogućnostima, čime ispunjavamo svoju osnovnu zadaću – služiti u evanđeoskom i franjevačkom duhu hrvatskom katoličkom narodu kao i svakom čovjeku bez obzira na njegovu vjersku i nacionalnu pripadnost kao što smo to i radili više od sedam stoljeća u ovoj zemlji.

U tome kontekstu pozivamo sve narode u Bosni i Hercegovini kao i svakoga čovjeka da zajednički izgrađujemo ovu državu bez nametanja bilo kakvih rješenja sa strane koja samo pridonose daljnjim podjelama. Pri tome posebno pozivamo sve političke aktere u našoj domovini da ostave partikularne interese i razmirice postrani i da se konačno posvete izgradnji općeg dobra, da izbjegavaju bilo kakvu neprimjerenu retoriku koja bi mogla povrijediti bilo kojeg čovjeka. Bosna i Hercegovina je naša zajednička kuća u kojoj se svaki čovjek – ma kojem on narodu i svjetonazoru pripadao – mora osjećati sigurno i zaštićeno u svim svojim pravima i slobodama.

U tom duhu svim stanovnicima naše domovine Bosne i Hercegovine želimo: Mir i dobro!

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.