Vitez
raštrkani oblaci
11 ° C
11 °
11 °
57 %
6.7kmh
40 %
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
9 °
Uto
9 °
Sri
8 °

Kada je nastao običaj izrade adventskog vijenca i što zapravo simbolizira

Katolički kalendar mnogima predstavlja više od brojenja dana i tjedana, on katolike podsjeća na dane Božje liturgije, blagdana i zaštitnika.

Kako kaže Knjiga postanka: “Sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme”.

Svaki dan ima dublje značenje, a svaki svetac i blagdan pozivaju na promišljanje o pobožnosti i istini. Mjeseci su obilježeni pobožnostima, a jedna od važnijih koja slijedi u prosincu, koji je pred nama, jest došašće i Kristov dolazak. Prvo svjedočanstvo o tom posebnom razdoblju donio je biskup Perpetuus iz Toursa u četvrtom stoljeću, piše Večernji list. Od 11. studenoga tražio je tjedni post i nemrs. Već u devetom stoljeću obilježena je prva nedjelja došašća. Dio tradicije došašća postao je i adventski vijenac, i to tijekom 19. stoljeća među njemačkim evangeličkim obiteljima. Običaj je brzo preuzet među katolicima zapadnog svijeta, a predstavljao je simbol vječnosti i vjernosti.

NAJNOVIJE OBJAVE

Zaređeno za đakone osam kandidata Franjevačke provincije Bosne Srebrene, među njima trojica Vitežana

Na prvu nedjelju došašća u oratoriju samostana sv. Pavla u Nedžarićima u Sarajevu pomoćni biskup banjolučki fra Marko Semren zaredio je za...

Frama Vitez nakon zornica u župnoj crkvi poziva na druženje

Kao i prošlih godina, viteški framaši bit će aktivni za vrijeme adventa. Nakon svake zornice u župnoj crkvi će...

Župne obavijesti župe svetog Juraja Vitez- nedjelja 29.11.2020.

1. Danas je 1. nedjelja došašća, čime ujedno započinje i nova Liturgijska godina. Od ponedjeljka, 30. studenoga, u župnoj crkvi i Kruščici...

Advent, vrijeme pripreme za Božić

Došašće ili advent je vrijeme pripreme za blagdan Božića. Došašće počinje četiri nedjelje prije Božića. Najranije može početi 27. studenoga, a najkasnije 3. prosinca. Završava 24. prosinca na Badnjak.
- Advertisment -
error: Sadržaj je zaštićen.