spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
slabi snijeg
0.5 ° C
0.5 °
0.5 °
89 %
2.3kmh
100 %
Pet
-0 °
Sub
1 °
Ned
2 °
Pon
4 °
Uto
2 °

Katolička crkva slavi danas Sveta tri kralja ili Bogojavljenje ili Vodokršće

- Oglasi -

Katolička crkva slavi danas svetkovinu Bogojavljenja, Sveta tri kralja ili Vodokršće. To je jedan od najstarijih blagdana koji je vrlo važan u povijesti kršćanstva, a narodi su ga slavili čak i prije nego Božić ili Uskrs.

Sveta tri kralja su u tradiciji kraljevi ili mudraci, koji su došli da se poklone Isusu Kristu nakon rođenja, a tradicija ih naziva Gašpar, Melkior i Baltazar.

U kršćanskoj tradiciji, kako prenosi Hina, dvojica teologa iz trećeg stoljeća: Origen i Tertulijan, doprinijeli su stvaranju današnje slike o „tri kralja“.

Origenu se pripisuje da je tri dara simbolično protumačio: zlato upućuje na Isusovo kraljevsko dostojanstvo, tamjan na njegovo božanstvo, a smirna na njegovu smrt. Tertulijan je mudrace pretvorio u kraljeve pozivajući se na Izajijine svetopisamske tekstove i Psalme.

U srednjem stoljeću jedan je italijanski umjetnik izrađivao mozaik tri kraljeva i iznad svake figure stavio imena: Gašpar, Melkior i Baltazar. Po tom slikaru Gašpar znači čovjek iz područja Kaspijskog mora, Melkior znači kralj svjetla, a Baltazar znači „gospodar čuva kralja“.

Nije poznato tko je zatim tri kralja vidio kao predstavnike tri kontinenta: Azije, Afrike i Europe. Zato se na slikama jedan od trojice kraljeva prikazuje kao crnac, što se obično interpretira porukom da se sve zemlje te čitavi svijet treba da poklone Isusu kao Kristu.

Također se ne zna sa sigurnošću koje su životne dobi bila tri kralja. Od srednjeg stoljeća, uglavnom se prikazuju tako da je jedan od njih starac, drugi muškarac srednjih godina, a treći mladić, što je, kako se smatra, motiv kojim se htjelo istaknuti da svi ljudi, od djeteta pa do starca, treba u Isusu da prepoznaju svoga Gospodara i Boga.

Prema Evanđelju po Mateju, kad su pronašli Isusa, Gašpar, Melkior i Baltazar darovali su mu tri dara: tamjan kao Bogu, zlato kao kralju i plemenitu mast – smirnu kao čovjeku. Potom im Bog zapovjedi da se ne vraćaju Herodu, pa se vrate drugim putem u svoju zemlju.

Tri kralja su predstavnici paganskih naroda, koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo time što im je javio rođenje Spasitelja Gospodara.

Blagoslov vode i soli

Uz Sv. tri kralja ili Vodokršće u našim krajevima posebnu važnost ima blagoslov vode i soli u crkvama. Naime, nekad su već ranom zorom domaćini ili domaćice posjećivali crkve gde su svećenici blagoslovili vodu i sol, kojom tijekom cijele godine blagoslivljaju kuće, ukućane, štale i blago.

Sveta tri kralja predstavljaju završetak radosnih božićnih blagdana.

U BiH službeno se na taj dan ne radi dok je običaj i u narodu da se taj dan ne obavljaju nikakvi poslovi osim onih koji su nužni. Tog dana se raskiti i iz kuće iznosi i božićno drvce.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.