spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
7.9 ° C
7.9 °
7.9 °
92 %
0.9kmh
100 %
Ned
10 °
Pon
14 °
Uto
10 °
Sri
10 °
Čet
10 °

Liturgijski spomendan na sveticu u narodu

- Oglasi -
- Oglasi -

U utorak, 25. listopada, u župi Sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci obilježen je liturgijski spomen na bosansku kraljicu Katarinu Kosača Kotromanić, koja se u narodu časti kao blažena.

Večernju svetu misu u župnoj i samostanskoj crkvi, kojoj je prethodila listopadska pobožnost molitve krunice, predvodio je župni vikar fra Marijan Petričević. U koncelebraciji je bio sutješki gvardijan i župnik fra Bono Tomić.

- Oglasi -

Nakon pročitanih misnih čitanja i ulomka evanđelja, fra Marijan je u homiliji spomenuo nekoliko crta iz života ove velike žene, koja je umrla upravo na taj dan prije 544 godine u Rimu. Kako je podsjetio fra Marijan, narodni običaj nošenja crne marame na glavama sutjeških žena i dalje je živi spomen na kraljicu Katarinu, jednako kao i križevi koji se nalaze u osnovi sutješkoga veza. „Upravo je na ovoj misnici to vidljivo, na misnici koju sam nosio na svojoj mladoj misi“, potcrtao je i spomenuo prijateljstvo s nedavno poginulim subratom franjevcem fra Ivom Kramarom, koji je stvorio poetsko djelo u čast kraljici Katarini, koje je potom i pročitao.

- Oglasi -

Inače, u Kraljevoj Sutjesci u nedjelju, 23. listopada, održano je 14. nacionalno hodočašće Franjevačkog svjetovnog reda u Bosni i Hercegovini. Naime, kraljica Katarina nebeska je zaštitnica svih trećoredaca obiju franjevačkih provincija – Bosne Srebrene i Hercegovačke franjevačke provincije.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.