spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Muslimani danas obilježavaju najradosniji vjerski blagdan, Kurban-bajram

spot_img
Video AD

Muslimani u BiH i širom svijeta danas obilježavaju jedan od najradosnijih vjerskih blagdana Kurban-bajram, poznat i kao Hadžijski bajram.

Oglasi #1

Kurban-bajram odlikuje klanje kurbana, što je tradicija poslanika Ibrahima, potom dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, sudjedima; kao i dani hadža – dani boravka nekoliko milijuna muslimana u svetim mjestima Mekki i Medini.

Danas, nakon obavljenog namaza, pristupa se klanju Kurbana; najčešće je riječ o ovnu, a meso se dijeli na tri dijela: jedan za obitelj, jedan za susjede i rodbinu i jedan za siromašne.

Oglas #3

Tradicija je da se i priprema obilan bajramski ručak, da se obilaze susjedi, prijatelji i rodbina. Bajramu se posebno raduju djeca kada dobijaju poklon u vidu novca, bajram-banku.

Kurban bajram traje četiri dana. Za vrijeme Kurban-bajrama poslije svakog farz namaza uči se tekbir i tešrik. Vrijeme učenja tekbir-i tešrika traje od sabaha 9. zu-l-hidžeta, Dana Arefata, a završava sa ikindijom četvrtog dana Bajrama.

Redakcija portala viteški.ba svim muslimanima želi da ove dane provedu u dobrom zdravlju, miru i blagostanju, zajedno sa svojim najmilijima.

Oglas Dno #1

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.