spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
isprekidani oblaci
21 ° C
21 °
21 °
79 %
1.3kmh
59 %
Sub
29 °
Ned
30 °
Pon
34 °
Uto
35 °
Sri
33 °
spot_img

Papa proglasio 10 novih svetaca

- Oglasi -
- Oglasi -

Papa Franjo predvodio je misu u nedjelju 15. svibnja na Trgu Sv. Petra na kojoj je kanonizirano 10 blaženika.

Uz Charlesa de Foucaulda, kanonizirani su svećenici Justino María Russolillo; Luigi Maria Palazzolo i César de Bus. Kanoniziran je i prvi blaženi indijski laik Lazar, poznat kao Devasahayam, potom Maria Domenica Mantovani, Titus Brandsma, Maria Rivier, Maria Francesca di Gesù Rubatto i Maria di Gesù Santocanale.

Na misi kanonizacije, koju je predvodio Sveti Otac, nazočile su tisuće vjernika. Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenog Evanđelja uputio je prigodnu propovijed.
Naglasio je kako je Isusova zapovijed ljubavi: „kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge“ (Iv 13,34) krajnji kriterij prema kojem možemo razlučiti jesmo li njegovi učenici. Dva su ključna elementa te zapovijedi koje je razmotrio Papa: Isusova ljubav prema nama i ljubav koju traži da izrazimo drugima.

„Kako nas je Isus ljubio? Do samoga kraja, potpuno je darovao sebe. Upečatljivo je pomisliti da je te riječi izgovorio u tamnoj noći, kada je atmosfera u Gornjoj sobi bila puna emocija i tjeskobe. No u samom trenutku kada je izdan, Isus potvrđuje svoju ljubav za one koji su mu povjereni. Usred mraka i životnih oluja, najvažnije je od svega da nas Bog ljubi. Neka ta poruka bude srž naše vlastite vjere i svih načina na koje je izražavamo: ‘ne da smo mi ljubili Boga, nego – on je ljubio nas’ (1 Iv 4,10). Nisu u središtu naše sposobnosti i zasluge, već bezuvjetna, slobodna i nezaslužena ljubav Božja. Naši kršćanski životi ne počinju s naukom i dobrim djelima, već s čuđenjem koje se rađa spoznajom da smo voljeni“, istaknuo je Sveti Otac.

„Znati dati svoj život više je od jednostavnog nuđenja drugima nečega što pripada nama; riječ je o davanju sebe samoga (…) Služiti evanđelju i našoj braći i sestrama, dati svoje živote ne očekujući ništa zauzvrat, ili bilo kakvu svjetovnu slavu: to je naš poziv. Tako su naši danas kanonizirani suputnici živjeli svoju svetost. Put prema svetosti je univerzalan, poziv za svakoga od nas koji započinje krštenjem. Nastojimo činiti isto, jer svatko od nas pozvan je na jedinstvenu i neponovljivu svetost. Ona je uvijek originalna“, podsjetio je poglavar Katoličke Crkve, pozivajući se na Bl. Carla Acutisa koji je kazao kako nema „fotokopija“ svetosti. „Da, Gospodin ima plan ljubavi za svakoga. On ima san za tvoj život. Primite taj san i s radošću ga slijedite“, ohrabrio je papa Franjo, prenosi Vatican News.

- Oglasi -
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE