spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
33.2 ° C
33.2 °
33.2 °
40 %
3kmh
0 %
Uto
32 °
Sri
35 °
Čet
33 °
Pet
34 °
Sub
28 °
spot_imgspot_img

Poznato koliko će vjernika iz Bosne i Hercegovine ove godine obaviti hadž

- Oglasi -
- Oglasi -

U organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini na hadž ove godine putuje 996 vjernika. Sve buduće hadžije će iz BiH u Saudijsku Arabiju otputovati sutra, 24. lipnja, a planirano je da prvi avion sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu poleti u 9:20 sati.

Okupljanje hadžija zakazano je za 6 sati u Džamiji kralja Fahda. Ostala četiri aviona sa hadžijama iz BiH za Medinu poletjet će u 10:50, 14:30, 17:35 i 20:55 sati.

- Oglasi -

Rukovoditelj Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice Dževad Hadžić izjavio je kako su pripreme protekle u najboljem redu. ,,Izvršili smo sve uplate i obavili sastanke s liječnicima i vodičima, kako bi im dali potrebne upute. Također, napravili smo i ugovor s prijevoznicima koji će ujutru dovesti hadžije iz svih muftijstava Islamske zajednice, prvo na sastanak u Džamiju kralja Fahda, a zatim i na Aerodrom“, kazao je Hadžić za Agenciju “Mina” dodavši kako je grupa od četiri člana Organizacijskog tima već otputovala u Medinu, kako bi izvšili potrebne pripreme za dolazak hadžija. Hadžić je istaknuo kako su tijekom organizacije vodili računa o svim potrebnim detaljima, kako bi se hadžijama olakšao boravak i osigurali najbolji uvjeti za obavljanje hadžskih obreda.

- Oglasi -

,,U Meki će naše hadžije boraviti u hotelu s pet zvjezdica u blizini Harema Kabe, a u Medini će također biti smješteni blizu Poslanikove džamije“, objasnio je Hadžić. Potpora hadžijama na putu će biti rukovodstvo, vodiči, šerijatske konsultantice za žene, tehničko osoblje, liječnici, medicinski tehničari.

,,Cijela ekipa je spremna i mi smo sutra, ako Bog da, u Medini. Islamska zajednica je uložila maksimalan napor da putovanje na hadž bude što ugodnije za naše hadžije i kako bi se vratili zadovoljni s ovog značajnog puta“, naveo je Hadžić. Na kraju je naglasio kako veliki broj zainteresiranih hadžija svjedoči povjerenju u Islamsku zajednicu. ,,Broj hadžija koji putuju iz Bosne i Hercegovine, ali i veliki broj onih koji su bili na čekanju, potvrdio je veliko povjerenje muslimana u domovini, ali i izvan domovine, u Islamsku zajednicu. Mi ćemo učiniti sve da to povjerenje i opravdamo”, poručio je Hadžić.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE