spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
isprekidani oblaci
21.3 ° C
21.3 °
21.3 °
65 %
2.1kmh
55 %
Pon
21 °
Uto
30 °
Sri
32 °
Čet
36 °
Pet
30 °

Proljetna korona svećenika Travničkog dekanata

- Oglasi -
- Oglasi -

Svećenici koji pastoralno djeluju u Travničkom dekanatu Vrhbosanske nadbiskupije okupili su se u srijedu, 4. svibnja u Vitezu na proljetnoj koroni čija je tema bila „Pastoralna uloga ‘Katoličkog tjednika’ i drugih katoličkih tiskovina i medija u životu župne zajednice“.

Susret je započeo sv. misom u župnoj crkvi Sv. Juraja koju je predslavio travnički župnik i dekan preč. Marko Mikić, a sudjelovalo je 26 svećenika među kojima župnik domaćin fra Velimir Bavrka te predavač na koroni vlč. Dražen Kustura, predstojnik Ureda za odnosu s javnošću i glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije koji je i uputio prigodnu propovijed.

U njoj je na osnovu svetopisamskih čitanja kazao kako se u kroz cijelo uskrsno razdoblje čitaju Djela apostolska što je povijest prve Crkve. „Kršćani apostolskih vremena imali su uspjeha u širenju radosne vijesti potpomognuti snagom Duha Svetoga jer su bili prije svega svjedoci, a zatim i propovjednici. Bog u svoju službu nije pozvao najbolje nego je pozvane osposobio“, istaknuo je propovjednik te je osvrćući se na riječi Sv. Pavla VI. pozvao kolege neka prije svega budu svjedoci evanđelja, a tek onda propovjednici.

Nakon sv. mise u dvorani župnog ureda održan je radni dio susreta. Najprije je preč. Mikić pozdravio okupljene kolege te je zapisničar župni vikar u Vitezu fra Silvano Di Benedetto pročitao zapisnik od prethodne korone.

„Stari“ i „novi“ Katolički tjednik

Uslijedilo je predavanje vlč. Kusture na zadanu temu. On je najprije podsjetio na povijest Katoličkog tjednika od 1922. do 1945. te od 2002. do danas. Govoreći o profilu „staroga Tjednika“ napomenuo je: „Osnovno usmjerenje ovih novina ogledalo se u njihove dvije temeljne ideje vodilje. Prva je bila ona tzv. konstantinovska, da je u Kristovu križu pobjeda. To je bio razlog zašto je uz naslov novina redovito bio istican i crtež križa. Druga ideja vodilja sastojala se u neumornom ponavljanju potrebe vjernosti Katoličkoj Crkvi. To je uvelike utjecalo na apologetsko-obrambeni stav na stranicama Tjednika do 1945.“ Praveći paralelu s obnovljenom novinom kazao je: „Novi Tjednik više naglašava potrebu sveobuhvatne duhovne obnove društva i pojedinca utemeljenu na kršćanskim načelima moralnosti i ljudskosti. Osim toga, za razliku od starog Tjednika u novom se ističe potreba izgradnje suživota i tolerancije. U tom duhu se donose tekstovi koji afirmativno govore i o onima koji drugačije vjeruju i pripadaju drugoj naciji.“

Zatim je spomenuo i ostale tiskovine, radio i web stranice koje su u vlasništvu Crkve te crkvene medije koji su prisutni na području nadbiskupije.

Propovjednik u kući

Tumačeći važnost Katoličkog tjednika predavač je kazao da je on zamišljen kao „propovjednik“ u kući te glas u službi nove evangelizacije koji u bitnome ima pastoralno usmjerenje. Zaključno je iznio nekoliko konkretnih prijedloga kako bi se ova tjedna novina u vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije mogla promicati među vjernicima te na taj način biti produžena ruka svećenika na terenu.

Poslije predavanja bila je prigoda za postavljanja pitanja i međusobnu razmjenu mišljenja nakon kojega su svećenici Travničkog dekanata imali osvrt na velike uskrsne ispovijedi te nadbiskupijski put križa mladih koji je održan na Kalvariji u Vitezu. Također je bilo govora i o načinu pomoći Stolačkom dekanatu s kojim je Travnički u bratskim vezama. Isto tako dogovoreno je da sljedeće jesenska korona bude u župi Ovčarevo.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.