spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
5.2 ° C
5.2 °
5.2 °
89 %
2kmh
100 %
Sub
5 °
Ned
5 °
Pon
7 °
Uto
6 °
Sri
4 °

Sutra je Blažena Djevica Marija Žalosna, obilježava se na Kalvariji kod Viteza

- Oglasi -
- Oglasi -

Sutra, u četvrtak je Blažena Djevica Marija Žalosna, zaštitnica Kalvarije kod Viteza. Kao i svake godine, slavit će se dvije mise na Kalvariji, i to rana i svečana pučka u 11:00. Pobožnost puta križa počinje u 9:00. Cijeloga jutra do mise u 11:00 bit će prilika za ispovijed. “Nećemo slaviti uobičajenu jutarnju misu u župnoj crkvi”, ranije je poručeno iz župnog ureda svetoga Juraja u Vitezu.

Ovaj je blagdan poznat kao blagdan Blažene Djevice Marije Žalosne ili Gospa Žalosna. Pobožnost prema Mariji u ovakvom obliku nastala je u srednjem vijeku u Njemačkoj, a potom se proširila po cijeloj Crkvi. Blagdan ima biblijski temelj u proroštvu starca Šimuna: „A tebi će samoj mač probosti dušu” (Lk 2, 35). Tako je kod Isusova prikazanja u hramu naviještena njegova muka. Razumljivo je da je Marija kao majka Isusova najviše osjetila i doživjela njegovu muku i patnju na križu.

- Oglasi -

Pobožnost prema Gospi Žalosnoj posebno su širili redovnici serviti. Sveta Stolica 1667. godine dopustila je servitima slavljenje Gospe Žalosne na treću nedjelju u rujnu. Papa Pio VII. protegnuo je 1814. godine svetkovinu na svu Crkvu, u znak zahvalnosti za oslobođenje od Napoleonova ropstva, a Pio X. odredio je da se slavi na ovaj dan.

- Oglasi -

Od srednjeg vijeka u kršćanskoj pobožnosti ustaljeno je sedam događaja koji su bili uzrok Marijinih žalosti zato se ona slavi i kao Gospa od sedam žalosti. To su: Šimunov mač, koji će probosti njezinu dušu – čula je to od njega već kada je malog Isusa prikazala u hramu; bijeg u Egipat pred okrutnim Herodom; dvanaestogodišnji Isus izgubljen u Jeruzalemu; susret s Isusom na njegovu križnom putu; podno križa na kojem je Isus umirao; Isusove riječi s križa, s kojima je svoju majku povjerio Ivanu; napokon, Isusovo skidanje s križa i polaganje u grob. 

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.