spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
33.2 ° C
33.2 °
33.2 °
40 %
3kmh
0 %
Uto
32 °
Sri
35 °
Čet
33 °
Pet
34 °
Sub
28 °
spot_imgspot_img

Sutra je Cvjetnica, mise i blagoslov jelica su prema redovitom rasporedu

- Oglasi -
- Oglasi -

Sutra je Cvjetnica, dan Isusova svečana
ulaska u Jeruzalem.

Pučka misa u Vitezu će početi procesijom u 10:30 sati, a pod misom će biti i pjevanje Isusove muke. Ostale mise su u redovitom rasporedu i na svim filijalama. Na
svim misama će biti blagoslov jelica i cvijeća.

- Oglasi -

Inače, Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje je kršćanski blagdan, slavi se u nedjelju prije Uskrsa.

- Oglasi -

Cvjetnica je uvod u Veliki tjedan. Crkva se spominje Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe opisanog u sva četiri Evanđelja ( Marko 11:1-11, Matej 21:1-11, Luka 19:28-44, i Ivan 12:12-19), ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Kad je Isus ulazio u Jeruzalem, narod ga je dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je išao jašući na magarcu. U spomen na taj događaj koji je predstavljao uvod u dramatične događaje Velikog tjedna, na Cvjetnicu se prije jedne mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama (ili, u krajevima gdje niti jedno nije dostupno, nekim drugim grančicama). Sama misa je posvećena Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj o muci iz Evanđelja.

Običaj je da vjernici blagoslovljene grančice ponesu u svoje domove i stave za križ na zidu, a dio odnesu u staju i polja. Blagoslovljene se grančice ostavljaju u kući i nakon što se osuše kao znak i podsjetnik na vjernost Isusu do druge Cvjetnice.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE