spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Uzašašće Gospodinovo – Spasovo

- Oglasi -

Četrdeset dana nakon uskrsnuća slavi se svetkovina Uzašašća Gospodinova ili Spasovo, završetak Isusova ukazivanja apostolima i uzlazak u nebesku slavu.

- Oglasi -

Isus je 40 dana poslije uskrsnuća ostao ne zemlji i ukazivao se apostolima i drugima od Boga predodređenim svjedocima te im govorio o Kraljevstvu Božjem. Potom je, ljudskim rječnikom govoreći, uzašao na nebo. Crkva tada zapravo slavi Kristovu pobjedu nad grijehom i smrću. Isusovi su neprijatelji mislili da će ga ukloniti ako ga osude i ubiju, ali je on iz tog “poraza” izišao kao pobjednik: uskrsnuo je od mrtvih, i onda, četrdesetog dana se naizvan pokazalo ono što je započelo uskrsnućem: Isus ulazi u nebesku proslavu.

Kako donosi priručnik Adolfa Adama Slaviti Crkvenu godinu, osim načelnog poštivanja „svetog“ broja 40, bila je poglavito napomena u Djelima apostolskim: „ukazivao im se četrdeset dana i govorio im o kraljevstvu Božjem“ (1,3) i redci 9-11 zaključnog izvještaja o uzašašću. Sv. Augustin, od kojega su sačuvane mnoge zapovijedi za taj dan, gotovo tvrdi, kako se taj dan slavi „na cijeloj zemaljskoj kugli“.

- Oglasi -

Kristovo uzašašće danas se slavi kao svetkovina. Njegova blagdanska misa naglašava Kristov ponovni dolazak, a isto tako i njegovu trajnu prisutnost u zajednici. Tijekom mise, zborna molitva vidi u uzašašću također i uzvisivanje čovjeka.

Svetkovina uzašašća jedna je od temeljnih istina kršćanstva, jedan od stupova – nosača vjerničkog života. Dokaz je spasa za čitavo čovječanstvo. Grijesi i nevolje samo su napasti koje čovjeka žele zaustaviti na tom putu, ali na ljudima je da ne posustanu, nego da sigurno idu ususret Spasitelju, novom svijetu, novom nebu i novoj zemlji.

Inače, gdje Kristovo uzašašće nije zapovjedna svetkovina, premješta se na sljedeću nedjelju, dok svagdani po Uzašašću sve do subote pred Pedesetnicu uključivo, pripravljaju na dolazak Duha Svetoga Utješitelja.

U Vrhbosanskoj nadbiskupiji samo vjernička zajednica u Novom Travniku proslavlja na ovu svetkovinu svoj patron.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.